Начало Здравна медиа Любопитно Психология Стресът е заразен

Стресът е заразен

Стресът е заразен - изображение

Стресът може да е заразен също като грипа. Твърдението е на учени от Университета в Калгари. Засега те са констатирали това единствено от опити с мишки, но смятат, че е напълно възможно картината да е същата и при хората. Канадските учени вярват, че стресът, предаван от други хора е в състояние да повлияе деструктивно на мозъка като предизвика депресивни разстройства.

Експериментите били осъществени с двойки от мъжка и женска мишка. Единият гризач бил подложен на умерен стрес, а след това бил връщан отново в клетката, където учените наблюдавали дали и как това влияе на другото животно.

Авторите на изследването проучват ефекта на стреса върху невроните, които освобождават кортикотропин (известният освобождаващ хормон). Оказва се, че и при двете мишки продукцията на хормона е променена, а това е знак, че едната мишка е заразила другата.

Във втората част на експеримента учените използват светлината, за да успеят да „включат“ и „изключат“ тези неврони. Оказва се, че мишките, при които невроните са „изключени“, а самите те са били подложени на стрес, са изгубили способността си да заразят останалите.

Това води до извода, че подложените на стрес мишки предават очевидно някакъв химически сигнал за опасност към останалите. Според екипа това е знак, че стресът и другите емоции могат да са „инфекциозни“, т.е. могат да се предават от човек на човек. Проблемът е, че учените не успели да разберат каква е продължителността и как целият процес влияе на мозъка в дългосрочен план.

Канадските учени продължават с опитите, а крайната им цел е да докажат, че при хората е налице същия механизъм като при животните особено в контекста на многократно потвърдения факт, че когато се намират в едно помещение, тревогата на едни може да провокира същото чувство и в останалите.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: vesti.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиНовиниИсторияАлт. медицинаНормативни актовеНаправления в медицинатаОрганизацииЛеченияСоциални грижиЛайфстайлХранене при...СпортБотаникаСнимкиТестове