Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Стресът забавя стареенето

Стресът забавя стареенето

Стресът забавя стареенето - изображение

Стресът може да забави процеса на стареене, съобщават специалисти.

Възприето е, че стресът оказва неблагоприятно въздействие на психиката на човек. Може да бъде причина за болести като деменция и психични разтройства. Но експертите предполагат, че има и положителна страна на явлението.

Непродължителният и неголям стрес ободрява организма. При някои хора действа рестартиращо и събуждащо. Организмът започва да функционира по-интензивно и да се обновява. Това оказва благоприятен ефект и противодейства на остаряването. Учените отбелязват, че положителният момент се губи, ако човек изпитва силни системни физически и емоционални натоварвания.

Тези изводи са направени след сравнение на структурите на ДНК на хора, страдащи от всекидневен стрес и показателите на хора с психологическа устойчивост към неприятности и трудни ситуации.

Резултатите от анализите са показали, че стресът може да промени ДНК и човек да е по-малко подложен на образуването на бръчки и развитието на заболявания, характерни за възрастните хора.

Снимка: emedsretail.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПсихологияЛайфстайлСнимкиНовиниСоциални грижиИсторияСпортЗдравни съветиРецептиХранене при...БотаникаАлт. медицинаЛеченияТестове