Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Създадоха мъжки контрацептив със срок на действие две години

Създадоха мъжки контрацептив със срок на действие две години

Създадоха мъжки контрацептив със срок на действие две години  - изображение

Учени от Калифорния разработиха мъжки контрацептив във вид на инжекция със срок на продължителност две години. Тази обратима вазектомия е показала сто процентова ефективност в защитата от нежелана бременност при отсъствието на странични ефекти.

Представителите на силния пол могат да получат мъжки контрацептив във вид на инжекция, който е значително по-ефективен в сравнение с традиционните хормонални таблетки сред жените. Този метод предотвратява нежелана бременност в продължение на две години без странични ефекти. За последните години вариантите за мъжки контрацептиви на са се изменили много. Те представляват предимно използване на презерватив, хирургическа намеса – вазектомия, която фактически представлява необратим метод.

Предишни подобни методи под формата на инжекции са използвани с хормони, които са нарушавали процеса на производство на сперматозоидите още в мозъка. Въпреки това те са предизвиквали появата на неблагоприятни ефектни като депресия и мускулни болки. Участниците в изпитание с този метод са предпочели да прекратят експеримента.

Според специалистите новият метод показа стопроцентов ефект при опити с маймуни, което може да бъде още един вариант на мъжка контрацепция в бъдеще. В своята същина инжекцията не позволява на сперматозоидите да напуснат тялото, което го прави изключително надежден. Тя се инжектира в семепровода – тръбата, през която се транспортира спермата от тестисите на уретрата. Специален гел блокира този транспортен път и служи като бариера на сперматозоидите.

Самата инжекция е доста по-малко болезнена, в сравнение с предишни варианти и самото инжектиране на гела е обратимо. Мъжете могат да отстранят гела от канала и да имат потомство.

Предстоят още изпитания на новия метод върху представители на мъжкия пол, но специалистите са обнадеждени, че това ще позволи разработването на нови по-достъпни и лесно приложими варианти за контрацепция.

Снимка: Onedio 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноИсторияСнимкиНовиниАлтернативна медицинаЛеченияЗдравни проблемиЛайфстайлБотаникаЗдравни съветиХранене при...СпортФизиологияАнкетиДиетиКлинични пътекиСпециалистиАнатомияМедицински изследвания