Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Създадоха хидрогел за профилактика срещу вътреболничните инфекции

Създадоха хидрогел за профилактика срещу вътреболничните инфекции

Създадоха хидрогел за профилактика срещу вътреболничните инфекции - изображение
Нов метод за профилактика срещу вътреболничните инфекции - хидрогел, който убива дори най-устойчивите на антибиотици бактерии, разработи IBM.

Вътреболничните инфекции са една от петте основни причини за смъртността в САЩ. На година се регистрират около 1,7 милиона подобни случая, предизвикани от всички типове микроорганизми. Те предизвикват или са сред причините за 99 000 смъртни случая на година.

Създаденият от IBM хидрогел се състои от положително заредени полимерни макромолекули, които при контакт с водата я включват в структурата си. За да стартира процесът, гелът трябва само да бъде загрят до температурата на тялото.

Благодарение на положителния заряд хидрогелът притегля към себе си всичко, което е с отрицателен заряд, и, което е особено важно, отрицателно заредените мембрани на едноклетъчните организми. Нещо повече, след като попаднат в хидрогела, тези мембрани се разрушават, което гарантира измирането на всички едноклетъчни организми. Бактериите не са устойчиви на този метод на дезинфекция. Ако мембраната загуби отрицателния си заряд, тя престава да функционира и бактерията при всички положения загива.

Съставът на гела е безопасен за човешкия организъм и позволява продължителен контакт с неговите тъкани. По тази причина той може да се използва за обработка на рани. Материалът освен това е евтин, твърдят създателите му

За Framar.bg:

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноИсторияЛайфстайлНормативни актовеЗаведенияДиетиМикробиологияСнимкиОрганизацииКомпании и организацииИнтервютаЗдравни съветиАлт. медицинаСпециалистиСоциални грижиКлинични пътекиИзследванияЛеченияХранене при...АптекиТестовеАнкетиБотаникаНаправления в медицинатаСпорт