Как да предотвратим едни от най-опасните натравяния от храни?

Симптомите са като при стомашно-чревните инфекции. Започват с разстройство, гадене и повръщане, коремни болки. Понякога температурата се повишава, поради настъпилото опасно обезводняване. В такива случаи задължително трябва да се потърси лекар.
Признаците за дехидратация са потъмняване на цвета на урината и пресъхване на устата. Мерките за предотвратяване трябва да включват правилно приготвяне и съхранение на хранителните продукти, които да не се оставят на открито дълго време преди консумация или храната да се обработва с мръсни ръце.
Натравянията, които изискват повишено внимание, са от риба, гъби, развалени консерви, развалено месо, пасти и торти, яйца:
- Рибните натравяния по принцип са тежки. Оплакванията се появяват до 5 часа след консумацията. Болният започва да усеща болки в стомаха, до повръща, понякога дишането му се затруднява, а това го стряска най-много. Клизма е първото нещо, което може да се направи, докато се чака лекар. Ако сте се натровили от развалено месо, след 6-8 часа ще започнете да чувствате тежест, болка в стомаха, главоболие, температурата леко ще се повиши. Направете промивка на стомаха и търсете лекар.
- Натравянията от консерви са изключително опасни. Те могат да предизвикат ботулизъм. Симптомите са характерни. Симптомите започват да се проявяват от 2 часа до 11 дни, но най-често от 12 часа до 3 дни. Зрението се влошава, зениците се разширяват. Започват спазми в мускулите на гърлото и езика. Характерно е, че повръщане и болки в стомаха, които са характерни за хранителните натравяния, няма. На всяка цена трябва да се търси спешна помощ, след което болният да се приведе в инфекциозна клиника. Ако това не се направи, се стига до смърт заради парализа на дишането.
- Натравянията от гъби - признаците се изразяват в стомашни болки, гадене, повръщане. Започва световъртеж, главоболие, пулсът се забавя, по тялото избива студена пот. По правило колкото по-тежко е натравянето, толкова по-късно започват симптомите. Могат да се проявят и след 48 часа. Задължително търсете спешна помощ, която ще откара болния в токсикологията. Единственото, което може да се направи вкъщи, е клизма и промивка на стомаха със слаб разтвор на сода. Абсолютна грешка е да се дава алкохол, какъвто мит има разпространен сред хората. Той ще натовари още повече засегнатия от натравянето черен дроб.
- Натравянето от яйца или пиле може да предизвика салмонелоза. Оплакванията при нея протичат с гадене, повръщане, стомашни болки температура.
Начини за предотвратяване на натравянията
Никога не консумирайте продукти с изтекъл срок на годност. Не яжте консерви, чийто цвят и мирис се е променил или капакът им е подут т.нар бомбаж. По-добре консумирайте култивирани гъби, но ако сте решили да ядете от горския продукт, не се доверявайте на всички оптни гъбари.
Никога при готвене не използвайте водата от размразеното месо. Обработвайте го добре термично, особено птичето. Не забравяйте, че подобни ястия "алангле" крият потенциален риск. Гответе каймата в деня, в който сте я купили. Почиствайте старателно работния си плот. Гответе винаги с чисти ръце. Измивайте грижливо всички продукти, преди да ги сложите в тенджерата.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЛИКУИД ОФ разтвор 250 мл ХЕРБАМЕДИКА
ЛАНАФОРМ CYCLISTE АНТИЦЕЛУЛИТЕН КЛИН С КАУЧУК И САУНА ЕФЕКТ
ЕКОДОМ РОДЕКИЛ ОТРОВА ЗА МИШКИ КРИСИНАЯ СМЕРТ ПАСТА 150 г
МАТСАН ДОЙЧ крем 80 мл ЧЕРВЕН АНТИРЕВМАТИЧЕН
ЖАН Д'АРСЕЛ РЕНОВАР КОРЕКТОР ЗА БРЪЧКИ ГЕЛ АМФИЗОМ 30 мл
Безплатна доставка за България!РАТ - ПЕПЪР ПРИМАМКА ЗА ПЛЪХОВЕ 140 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- 10-те най-смъртоносни отрови, познати на човечеството
- Загубата на енергия в зряла възраст може да се избегне чрез пълноценни храни в менюто
- Какво не знаем за храната?
- Кои са 10-те най-ценни продукта за здравето на жените?
- Консумирайте тези 8 храни при раздразнен стомах
- Направете смес от брашно, жълтък и мед за издърпване на гнойта
- Как да "храним" слезката (далака)
- 20 отровни растения, които най-добре да не се държат у дома
- Регулация на слюноотделянето
- Диета № 13 - при остри инфекциозни заболявания
Коментари към Как да предотвратим едни от най-опасните натравяния от храни?