Готвенето на висока температура повишава риска от сърдечни проблеми

Готвенето на висока температура може да увеличи опасността от сърдечносъдови заболявания, предупреждават учени.
Когато храната се загрее над 150 градуса по Целзий, се променя химичната й структура и се появяват токсични съединения, сред които са и трансмастните киселини, които доказано вредят на здравето.
"Тези токсини са значително по-малко при готвене на по-ниска температура, като на пара, например", категорични са учените от университета на Единбург.
Техните препоръки се основават на резултатите от предишни изследвания, правени с цел откриване на ефекта от новообразуваните замърсители върху човешка и животинска тъкан.
Данните от проучванията показват, че печенето и пърженето, които са особено разпространени в Южна Азия, създават високи нива на трансмастни киселини, особено ако мазнината се използва повторно. В същото време в Китай, където сърдечносъдовите заболявания са по-малко, храната предимно се задушава, вари и готви на пара.
Снимка: utilidad.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СОДА БИКАРБОНАТ 300 гр.
ЗОЯ БИО КОКОСОВО БРАШНО 400 гр.
ЗОЯ СОДА БИКАРБОНАТ БЕЗ АЛУМИНИЙ 200 гр.
КОПРИВА НА ПРАХ 250 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
ТРИМАРТ КСАНТАНОВА ГУМА 300 г
ТРИМАРТ АГАР АГАР 200 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Лекарства, увреждащи черния дроб
- Хранене през тръба
- Нощен жасмин, Нощно цвете, Кралица на нощта
- Консумирайте тези 8 храни при раздразнен стомах
- Блатен хвощ
- Диня, Карпуз, Любеница, Бостан
- Петиверия алиацеа, Анаму
- Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Направете здравословен сладолед за децата от ягоди и банани без захар и сметана
Коментари към Готвенето на висока температура повишава риска от сърдечни проблеми