Готвенето на висока температура повишава риска от сърдечни проблеми

Готвенето на висока температура може да увеличи опасността от сърдечносъдови заболявания, предупреждават учени.
Когато храната се загрее над 150 градуса по Целзий, се променя химичната й структура и се появяват токсични съединения, сред които са и трансмастните киселини, които доказано вредят на здравето.
"Тези токсини са значително по-малко при готвене на по-ниска температура, като на пара, например", категорични са учените от университета на Единбург.
Техните препоръки се основават на резултатите от предишни изследвания, правени с цел откриване на ефекта от новообразуваните замърсители върху човешка и животинска тъкан.
Данните от проучванията показват, че печенето и пърженето, които са особено разпространени в Южна Азия, създават високи нива на трансмастни киселини, особено ако мазнината се използва повторно. В същото време в Китай, където сърдечносъдовите заболявания са по-малко, храната предимно се задушава, вари и готви на пара.
Снимка: utilidad.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СОДА БИКАРБОНАТ 300 гр.
КОПРИВА НА ПРАХ 250 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
ТРИМАРТ КСАНТАНОВА ГУМА 300 г
ТРИМАРТ АГАР АГАР 200 г
ОСТРОВИТ СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ ЗЕХТИН 250 мл
ЛАЙКА ПОДВИЖЕН УРЕД ЗА НИСКОТЕМПЕРАТУРНО ГОТВЕНЕ ТЕРМОЦИРКУЛАТОР SOUS-VIDE модел SVC107
Безплатна доставка за България!СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Лекарства, увреждащи черния дроб
- Избягване на киселинни храни
- Загубата на енергия в зряла възраст може да се избегне чрез пълноценни храни в менюто
- ...КАК ДА СЕ ХРАНИМ ПРИ АНЕМИЯ
- Методи за лечение на анорексия
- Сос от печени домати с чесън и босилек
- Какво не знаем за храната?
- Кои са 10-те най-ценни продукта за здравето на жените?
- Крият ли рискове за здравето печените чушки
- Диета с ниско съдържание на мазнини
Коментари към Готвенето на висока температура повишава риска от сърдечни проблеми