Готвенето на висока температура повишава риска от сърдечни проблеми
Готвенето на висока температура може да увеличи опасността от сърдечносъдови заболявания, предупреждават учени.
Когато храната се загрее над 150 градуса по Целзий, се променя химичната й структура и се появяват токсични съединения, сред които са и трансмастните киселини, които доказано вредят на здравето.
"Тези токсини са значително по-малко при готвене на по-ниска температура, като на пара, например", категорични са учените от университета на Единбург.
Техните препоръки се основават на резултатите от предишни изследвания, правени с цел откриване на ефекта от новообразуваните замърсители върху човешка и животинска тъкан.
Данните от проучванията показват, че печенето и пърженето, които са особено разпространени в Южна Азия, създават високи нива на трансмастни киселини, особено ако мазнината се използва повторно. В същото време в Китай, където сърдечносъдовите заболявания са по-малко, храната предимно се задушава, вари и готви на пара.
Снимка: utilidad.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БИОТЕЧ ПРОТЕИНОВ МИКС ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА БРАУНИ 600 г
ЗОЯ БИО КУРКУМА на прах 60 г
ЗОЯ БИО КУРКУМА на прах 150 г
ЗОЯ БИО ЦЕЙЛОНСКА КАНЕЛА на прах 150 гр.
ТРИМАРТ КСАНТАНОВА ГУМА 300 г
ЗОЯ СОДА БИКАРБОНАТ БЕЗ АЛУМИНИЙ 200 гр.
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Лекарства, увреждащи черния дроб
- 20 продукта, които могат да понижат нивото на холестерола
- Методи за лечение на анорексия
- Регулация на слюноотделянето
- Печени дюли с мед, орехи и стафиди
- Секреция на стомашен сок
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Жълт минзухар, Пролетен минзухар, Качутка
- Консумирайте тези 8 храни при раздразнен стомах
- Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати
Коментари към Готвенето на висока температура повишава риска от сърдечни проблеми