Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Любопитно Знаете ли, че... Готвенето на висока температура повишава риска от сърдечни проблеми

Готвенето на висока температура повишава риска от сърдечни проблеми

от 04 ное 2016г., обновено на 08 ное 2016г.
Готвенето на висока температура повишава риска от сърдечни проблеми - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Готвенето на висока температура може да увеличи опасността от сърдечносъдови заболявания, предупреждават учени.

Когато храната се загрее над 150 градуса по Целзий, се променя химичната й структура и се появяват токсични съединения, сред които са и трансмастните киселини, които доказано вредят на здравето.

"Тези токсини са значително по-малко при готвене на по-ниска температура, като на пара, например", категорични са учените от университета на Единбург.

Техните препоръки се основават на резултатите от предишни изследвания, правени с цел откриване на ефекта от новообразуваните замърсители върху човешка и животинска тъкан.

Данните от проучванията показват, че печенето и пърженето, които са особено разпространени в Южна Азия, създават високи нива на трансмастни киселини, особено ако мазнината се използва повторно. В същото време в Китай, където сърдечносъдовите заболявания са по-малко, храната предимно се задушава, вари и готви на пара.

Снимка: utilidad.com

Още по темата:
  • Как да предотвратим едни от най-опасните натравяния от храни? Как да предотвратим едни от най-опасните натравяния от храни?
  • 10 стъпки за прочистване от отровите 10 стъпки за прочистване от отровите
  • ВСЕ ПОВЕЧЕ ХОРА ВЕЧЕ ИМАТ ТОКСИНИ В ЧЕРВАТА ВСЕ ПОВЕЧЕ ХОРА ВЕЧЕ ИМАТ ТОКСИНИ В ЧЕРВАТА
  • Признаците, които показват натрупване на токсини в организма Признаците, които показват натрупване на токсини в организма
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СТАТИЯТА

СОДА БИКАРБОНАТ 300 гр.
4.30лв. / 2.20 €

СОДА БИКАРБОНАТ 300 гр.

КОПРИВА НА ПРАХ 250 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
10.80лв. / 5.52 €

КОПРИВА НА ПРАХ 250 г ЯЖ ПОЛЕЗНО

ТРИМАРТ КСАНТАНОВА ГУМА 300 г
25.60лв. / 13.09 €

ТРИМАРТ КСАНТАНОВА ГУМА 300 г

ТРИМАРТ АГАР АГАР 200 г
24.80лв. / 12.68 €

ТРИМАРТ АГАР АГАР 200 г

ОСТРОВИТ СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ ЗЕХТИН 250 мл
14.95лв. / 7.64 €

ОСТРОВИТ СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ ЗЕХТИН 250 мл

ЛАЙКА ПОДВИЖЕН УРЕД ЗА НИСКОТЕМПЕРАТУРНО ГОТВЕНЕ ТЕРМОЦИРКУЛАТОР SOUS-VIDE модел SVC107
340.00лв. / 173.84 €

ЛАЙКА ПОДВИЖЕН УРЕД ЗА НИСКОТЕМПЕРАТУРНО ГОТВЕНЕ ТЕРМОЦИРКУЛАТОР SOUS-VIDE модел SVC107

Безплатна доставка за България!

Коментари към Готвенето на висока температура повишава риска от сърдечни проблеми

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Готвенето на висока температура повишава риска от сърдечни проблеми
    www.framar.bg 
    на 09 October 2025 в 04:28
    Коментирайте "Готвенето на висока температура повишава риска от сърдечни проблеми"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Знаете ли, че...
  • Лекарства, увреждащи черния дроб
  • Крият ли рискове за здравето печените чушки
  • Хранене през тръба
  • Кои са 10-те най-ценни продукта за здравето на жените?
  • Консумирайте тези 8 храни при раздразнен стомах
  • Избягване на киселинни храни
  • Регулация на слюноотделянето
  • Ароматните свещи могат да са опасни за здравето. Има ли алтернатива?
  • Жълт минзухар, Пролетен минзухар, Качутка
  • Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Откриха какво стои зад мозъчната мъгла, причинена от COVID-19Откриха какво стои зад мозъчната мъгла, причинена от COVID-19

Откриха какво стои зад мозъчната мъгла, причинена от COVID-19

от 08 окт 2025г.Прочети повече
Васил Пандов: Липсата на правова държава съсипва здравеопазванетоВасил Пандов: Липсата на правова държава съсипва здравеопазването

Васил Пандов: Липсата на правова държава съсипва здравеопазването

от 08 окт 2025г.Прочети повече
Генна терапия за болест на Хънтингтън ли е чудото, което всички чакахмеГенна терапия за болест на Хънтингтън ли е чудото, което всички чакахме

Генна терапия за болест на Хънтингтън ли е чудото, което всички чакахме

от 08 окт 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Колоездачен клуб Берое ви кани на спортно състезание с кауза в Стара Загора - 5 октомври 2025 г., неделя, от 10:00 ч.

преди 12 дни, 11 часа и 24 мин.

Характерна клинична картина на Морбус мортум

преди 21 дни, 14 часа и 24 мин.
Всички

АНКЕТА

Как се променя нагласата ви спрямо безопасността на ваксините?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Хранене по аюрведа Хранене по аюрведа

Хранене по аюрведа

от 12 дек 2022г. Прочети повече
Клинична патология при токсични хепатити Клинична патология при токсични хепатити

Клинична патология при токсични хепатити

от 24 юни 2022г. Прочети повече
Изследване за ботулинов токсин Изследване за ботулинов токсин

Изследване за ботулинов токсин

от 06 юни 2022г. Прочети повече
Готвенето като терапевтичен инструмент Готвенето като терапевтичен инструмент

Готвенето като терапевтичен инструмент

от 27 сеп 2021г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ВИТАМИН C таблетки 100 мг * 80 АКТАВИС

БОТАНИК ЧОЙС L-АРГИНИН таблетки 500 мг * 90

МАСЛО ОТ РИГАН ОРГАНИК 30 мг 30 мл НАТУРАЛ ФАКТОРС

БИОТИН капсули 5000 мкг * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС

БЕРБЕРИН капсули 500 мг * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ТРАХИЗАН таблетки за смучене * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 08 окт 2025г. в 16:25:59

АЛМИРАЛ таблетки 50 мг * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 08 окт 2025г. в 16:25:42

ТРАХИЗАН таблетки за смучене * 20

Коментар на: Габи от 08 окт 2025г. в 16:16:03

АЛМИРАЛ таблетки 50 мг * 20

Коментар на: Росица Григорова от 08 окт 2025г. в 15:46:45

Ваксината Bexsero срещу менингит ще бъде у нас от септември 2025 г.

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 08 окт 2025г. в 15:06:05
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival