Готвенето на висока температура повишава риска от сърдечни проблеми

Готвенето на висока температура може да увеличи опасността от сърдечносъдови заболявания, предупреждават учени.
Когато храната се загрее над 150 градуса по Целзий, се променя химичната й структура и се появяват токсични съединения, сред които са и трансмастните киселини, които доказано вредят на здравето.
"Тези токсини са значително по-малко при готвене на по-ниска температура, като на пара, например", категорични са учените от университета на Единбург.
Техните препоръки се основават на резултатите от предишни изследвания, правени с цел откриване на ефекта от новообразуваните замърсители върху човешка и животинска тъкан.
Данните от проучванията показват, че печенето и пърженето, които са особено разпространени в Южна Азия, създават високи нива на трансмастни киселини, особено ако мазнината се използва повторно. В същото време в Китай, където сърдечносъдовите заболявания са по-малко, храната предимно се задушава, вари и готви на пара.
Снимка: utilidad.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БИОТЕЧ ПРОТЕИНОВ МИКС ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА БРАУНИ 600 г
ЛАЙКА ПОДВИЖЕН УРЕД ЗА НИСКОТЕМПЕРАТУРНО ГОТВЕНЕ ТЕРМОЦИРКУЛАТОР SOUS-VIDE модел SVC107
Безплатна доставка за България!НАКРАЙНИК ЗА СПАГЕТИ REGINETTE 12 мм APM0050 ЗА МАШИНА ЗА ПРЯСНА ПАСТА модел PM20000
АМИКС МР. ПОПЪРС БАДЕМОВ КРЕМ 300 гр.
СОДА БИКАРБОНАТ 300 гр.
ЗОЯ БИО КОКОСОВО БРАШНО 400 гр.
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Лекарства, увреждащи черния дроб
- Регулация на слюноотделянето
- 18 храни, които приличат и помагат на нашите органи
- Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати
- Индийски бял живовляк, Псилиум
- Жълт минзухар, Пролетен минзухар, Качутка
- Избягване на киселинни храни
- Секреция на стомашен сок
- Методи за лечение на анорексия
- Течна диета
Коментари към Готвенето на висока температура повишава риска от сърдечни проблеми