Готвенето на висока температура повишава риска от сърдечни проблеми
Готвенето на висока температура може да увеличи опасността от сърдечносъдови заболявания, предупреждават учени.
Когато храната се загрее над 150 градуса по Целзий, се променя химичната й структура и се появяват токсични съединения, сред които са и трансмастните киселини, които доказано вредят на здравето.
"Тези токсини са значително по-малко при готвене на по-ниска температура, като на пара, например", категорични са учените от университета на Единбург.
Техните препоръки се основават на резултатите от предишни изследвания, правени с цел откриване на ефекта от новообразуваните замърсители върху човешка и животинска тъкан.
Данните от проучванията показват, че печенето и пърженето, които са особено разпространени в Южна Азия, създават високи нива на трансмастни киселини, особено ако мазнината се използва повторно. В същото време в Китай, където сърдечносъдовите заболявания са по-малко, храната предимно се задушава, вари и готви на пара.
Снимка: utilidad.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
КОПРИВА НА ПРАХ 250 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
ТРИМАРТ КСАНТАНОВА ГУМА 300 г
ТРИМАРТ АГАР АГАР 200 г
ОСТРОВИТ СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ ЗЕХТИН 250 мл
ЛАЙКА ПОДВИЖЕН УРЕД ЗА НИСКОТЕМПЕРАТУРНО ГОТВЕНЕ ТЕРМОЦИРКУЛАТОР SOUS-VIDE модел SVC107
Безплатна доставка за България!НАКРАЙНИК ЗА СПАГЕТИ REGINETTE 12 мм APM0050 ЗА МАШИНА ЗА ПРЯСНА ПАСТА модел PM20000
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- 6 причини защо винаги сте гладни
- Най-добрите храни за диабетици
- Лекарства, увреждащи черния дроб
- Индийски бял живовляк, Псилиум
- Хранене през тръба
- Крият ли рискове за здравето печените чушки
- Методи за лечение на анорексия
- Какво означават цветовете на плодовете и зеленчуците за нашето здраве
- Избягване на киселинни храни
- Ароматните свещи могат да са опасни за здравето. Има ли алтернатива?
Коментари към Готвенето на висока температура повишава риска от сърдечни проблеми