Афлатоксини може да има дори в месото и млякото на животни, консумирали заразен фураж
Съществуват няколко вида афлатоксини. Някои са особено опасни, защото въздействат направо върху гените. На момента човек усеща нещо като леко разстройство, но ако консумира по-често храни, замърсени с токсини, има риск от цироза или рак на черния дроб. В риска да се развие онкологично заболяване са включени и други фактори - индивидуалното предразположение, натрупаните токсини и появата на хронично заболяване.
Най-силно канцерогенно влияние има афлатоксин Б1, който може да се открие дори в млякото или месото на животни, консумирали замърсени фуражи. Най-рисковите продукти за афлатоксина Б1 са ядки, ориз, пшеница, фуражи, сушени плодове, подправки, сурови растителни масла. Когато говедата консумират заразен с гъбички фураж, отделяните от тях токсини се метаболизират в черния им дроб и попадат, макар и в по-малки количества, в млякото и месото им. Този афлатоксин вече е друг тип - М1. При еднократна консумация на замърсени с него продукти човек получава леко хранително отравяне, което се овладява в рамките на ден-два, допълва д-р Нейкова.
Дългосрочният ефект е върху клетките на черния дроб. По кръвен път този токсин може да предизвика и различни форми на левкоза. Хората трябва да бъдат особено внимателни и с различни продукти в домакинството, които видимо имат мухъл. Всеки е виждал буркан с компот с плесен, казва лекарката. Много често в него има от тези гъбички и затова трябва да се изхвърли.
Плесени понякога покриват и сладка, конфитюри в буркан. Трябва да се махнат поне 3-4 см от горния слой, включително и плесента, съветва д-р Нейкова. Сладкото отдолу може да се консумира единствено ако не е променило цвета, консистенцията и мириса си. При съмнение е по-добре да се изхвърли.
Видим ли, че по ябълките има кафяви петна, те също трябва да се изрежат добре. Консумира се само онази част от плода, която е без промяна във вкуса и мириса. Хората правят икономии и не изхвърлят плесенясал хляб, а само изрязват повредените крайчета, но рискуват много повече - здравето си, предупреждава специалистката. Афлатоксини може да попаднат и в козметика чрез различни замърсени масла. Затова препоръчвам на хората да използват само проверени марки, които строго контролират производството си, допълва д-р Нейкова.
Хора, непосредствено пострадали от токсини на гъбички и плесени, рядко попадат в токсикологията. Причината е, че в повечето случаи симптомите се овладяват лесно в домашни условия и е трудно да се докаже от какво е отравянето. Обикновено хората се оплакват от гадене, повръщане, общо неразположение и неразположение в стомашно-чревния тракт.
За да се докаже отравяне с афлатоксини, са необходими две изследвания - на кръв и урина. При второто обаче има условие консумацията на храна да е била в последните 24 часа. На практика такива тестове не се правят от личните лекари, към които хората първо се обръщат с подобни оплаквания, констатира лекарката.
Има и други видове гъбички в бита, които могат да отделят опасни за човека токсини. Такива са гъбичките фузария, които също могат да предизвикат левкоза от хранително естество. Те може да се съдържат в мухлясалия хляб наред с афлатоксините. Сериозен е рискът от увреждане на костния мозък и лимфните клетки, казва още д-р Нейкова. Нарушава се образуването на кръв.
Плесенясалият хляб може да предизвика и друга интоксикация, при която човек се чувства и държи така, сякаш е пиян. Филиите са съдържали вещество, което има невротропно въздействие. Виждали сме такива пациенти - изпитват еуфория, световъртеж, нарушена координация. Смеят се на всичко и възприемат ставащото около тях безкритично.
Друго състояние, свързано с интоксикация от храна, е ерготизъм. Причинява се от микроорганизъм - мораво рогче, което попада в зърното, а оттам в брашното и тестените изделия. Единственото спасение от тази гъбичка е пълното унищожаване на заразеното зърно в силоза. Токсините причиняват три вида отравяния - неврогенно, което поразява нервната система, гангренозно - засегнат е стомашно-чревният тракт, и смесено. От микотоксините има и полза - намират приложение в медицината. Типичен пример е пеницилинът, казва д-р Нейкова. За да няма негативен ефект върху организма, трябва правилно да се прецени дозата при лечение с него.
Обикновено различните видове отровни за човека вещества, отделяни от гъбички и плесени, са в смесен вариант в продуктите. Коварното при афлатоксините е, че те нямат нито вкус, нито мирис и човек по нищо не може да познае, ако сиренето, ядките или брашното са заразени. Много са устойчиви, след като веднъж са се развили, пояснява д-р Нейкова. Друга неприятна тяхна черта е, че са устойчиви на температури от 200 градуса. Това значи, че дори продължително варене не ги унищожава. Хората могат единствено да разчитат на строгия контрол с лабораторни проби на хранителните продукти.
Освен млечните продукти, палмови, соеви и други масла също биха могли да съдържат афлатоксини. Ядките се препоръчват за консумация сурови, понеже съдържат повече от здравословните ненаситени мастни киселини. Това, което можем да направим, е поне да ги измием много хубаво, съветва лекарката. Има противоречиви данни, че витамин С намалява токсичността. Той обаче се окислява и разгражда в контакт с въздуха. По-добре е да се приема чрез храни, отколкото на прах или в ампули. Има и някои храни като моркови, магданоз, целина, които успешно се борят с токсините и намаляват негативния ефект от плесените.
Вредни вещества в бита ни дебнат не само чрез храната, но и в кухнята, банята или дори въздуха, който дишаме. Мухълът по стените може да предизвика болести на дихателните пътища или алергии, предупреждават лекари. Най-застрашени са домакините, които чистят. Тъмните петна в никакъв случай не бива да се пипат с голи ръце, а само с ръкавици и без да се вдишва прахът от плесените.
Известен е и т.нар. синдром на болната сграда. Съществува във всяка по-стара от 5 г. сграда, в която "чистият" въздух се осигурява чрез вентилационни системи. Когато не се почистват, въздухопроводите водят до появата на болестотворни организми във въздуха на помещенията - гъбички, мухъл, бактерии, вируси, както и до отделяне на вредни газови емисии от разтворители, строителни отломки, гниещи органични вещества. Посетителите и работещите дишат опасен въздух, което може да предизвика главоболие, отпадналост, невъзможност за концентрация, екземи, алергии, суха кашлица, може да провокира дори астматични пристъпи.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЛАНАФОРМ CYCLISTE АНТИЦЕЛУЛИТЕН КЛИН С КАУЧУК И САУНА ЕФЕКТ
ЛИКУИД ОФ разтвор 250 мл ХЕРБАМЕДИКА
ОТРОВА ЗА МИШКИ РОДЕКИЛ 200 гр.
ЕКСЕН ПРИМАМКА ЗА ПЛЪХОВЕ И МИШКИ - ГРАНУЛИ 150 г
НовОТРОВА ЗА МИШКИ РОДЕКИЛ 150 г
СЕТАБЛУ КРЕМ ЗА ЛИЦЕ С ОТРОВА ОТ УСОЙНИЦА 50 мл 40781
НовСТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Ацидофилно мляко - ползи и вреди
- Какво е скир, състав и ползи за организма
- Как и колко да варим различните видове месо
- Лекарства, увреждащи черния дроб
- 10-те най-смъртоносни отрови, познати на човечеството – част 1
- Каламинов лосион
- 10 причини да консумирате прясното мляко с чесън
- Време и температура за печене на месо, птици, риба (таблица)
- Атропин
- 10-те най-смъртоносни отрови, познати на човечеството – част 2
Коментари към Афлатоксини може да има дори в месото и млякото на животни, консумирали заразен фураж