Начало Здравна медиа Любопитно Психология Съществува връзка между гените и способността да съчувстваме

Съществува връзка между гените и способността да съчувстваме

Съществува връзка между гените и способността да съчувстваме - изображение

Съществува връзка между гените и способността на човек да проявява емпатия. Това показва проучване на специалисти от университета в Кеймбридж.

Проектът е осъществен съвместно с биотехнологичната компания 23andMe. Биотехнолозите вземат проби от над 46 000 души. След това тези хора попълват въпросници, които могат да оценят коефициента на емпатия (EQ).

Последната стъпка е получените данни да бъдат сравнени. Анализът показва, че 10% от разликите в нивото на съпричастност са свързани с гени. Останалите 90% са следствие от социални фактори. Според изследователите става дума за сериозни цифри.

Един от авторите на изследването проф. Симон Барон-Коен смята, че възможността някои от различията в нивото на съпричастност да са свързани с генетични фактори, помага да бъдат разбрани хората с аутизъм, например.

Според ръководителя на проекта проф. Варун Уорие това е сериозна стъпка по отношение на разбирането затова как гените влияят на съпричастността, но и показва колко значими са „негенетичните фактори“.

По време на изследването се потвърждават по-ранни проучвания, според които по-склонни към проява на емпатия са жените отколкото мъжете.

Тепърва предстои учените да установят кои конкретно са гените, оказващи влияние върху възможността да бъдем съпричастни.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: ria.ru
Снимка: education.toutcomment.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноФизиологияНовиниИсторияНаправления в медицинатаИзследванияЛеченияНормативни актове