Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Тежкият развод влияе пагубно на здравето на децата

Тежкият развод влияе пагубно на здравето на децата

Тежкият развод влияе пагубно на здравето на децата - изображение

Един тежък развод оказва негативно влияние на здравето на децата, дори когато те вече са пораснали и се развиват самостоятелно като големи хора. Това показват резултатите от ново проучване на американски специалисти от университета Карнеги Мелън.

Твърдението на учените се дължи на проучването и наблюдението на 201 пълнолетни хора в добро здраве. Те са били изложени на вирус на обикновена хрема, поставени под карантина и наблюдавани 5 дни. Хората, чиито родители са били разведени и не са поддържали никакви взаимоотношения, са били по-уязвими три пъти повече на инфекцията, отколкото хората, чиито родители са разделени, но поддържат контакт.

Изводите на специалистите са, че при раздялата на родителите в ранна детска възраст оказва пагубно влияние на тяхното здраве като големи хора. Това се дължи именно на стреса в детството от изживяното, видяното и чутото по време на развод на най-близките им хора – родителите. Този стрес се отразява и на физиологията и на възпалителните процеси.

Изследването дава ново разбиране за влиянието на стреса в семейството. Под негово влияние се увеличава уязвимостта на децата към заболявания дори след 20, 30 години по-късно. Според проучването обаче рискът за хората, чиито родители са останали в контакт, е изключително нисък за уязвимост към заболявания, обяснява Майкъл Мърви от екипа на специалистите в изследването.

С това проучване учените искат да насочат вниманието към последиците от стреса, породен от тежки семейни конфликти, който влошава имунната система и като цяло здравето на децата и то в дългосрочен период от време. Ефектът се понижава, ако родителите започнат комуникация.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Kayrosblog.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПсихологияСоциални грижиЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиНовиниАлтернативна медицинаЛеченияФизиологияТестовеХранене при...ДиетиИсторияОрганизацииСпортСпециалистиБотаникаНормативни актовеРецептиИнтервютаАнкетиОбразованиеЗаведенияКлинични пътекиМедицински изследвания