Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Третирането на травма с лед крие рискове

Третирането на травма с лед крие рискове

Третирането на травма с лед крие рискове - изображение

Популярен начин за бързо потушаване на болката в мускулите е налагането на пострадалото място с лед. Най-вече в професионалния спорт, но и не само, той е средство за възстановяване на временната кондиция на спортистите с травма. Но специалисти предупреждават, че тази практика може да нанесе повече вреди.

Учени от университетите в Ълстър и Лаймрик, Ирландия, са направили проучване за начина, по който леда се отразява на мускулните болки. В много спортове той се използва за тяхното облекчаване по време на паузите, пише Обекти.

Специалистите са установили, че 15 минути след третирането на пострадалото място с лед то е с намалени гъвкавост на мускулите и сила. Повечето играчи споделят, че след това са загубили координацията си на крайника и дори не могат да определят положението му в пространството.

Спортистите трудно можели да изпълняват определени движения. Обяснението е, че нервните импулси между мозъка и крайника протичат по-бавно. Друга опасност е да не настъпи по-сериозна травма, ако се пренапрегне охладения мускул.

Затова Крис Блийкли от университета в Ълстър съветва да не се използва лед при спортисти, които трябва да се върнат в състезанието, а да се взимат по-сериозни мерки.

Изследователите са публикували проучването си в списание Sport’s medicine.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: healthytrendshaven.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияСпортЛайфстайлНовиниЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиСпорт и туризъмРецептиАлт. медицинаАнкетиПсихологияЗаболявания (МКБ)ИсторияОрганизацииБотаникаСпециалистиИзследванияИнтервютаКлинични пътекиНормативни актовеЗаведения