Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Установиха възрастта, след която е опасно да се правят деца

Установиха възрастта, след която е опасно да се правят деца

Установиха възрастта, след която е опасно да се правят деца - изображение

С възрастта в спермата на по-възрастните мъже се натрупват мутации, което е предпоставка за зачатие на нездрав ембрион. Отделно зародишите, които са получени от спермата на мъж над 50 години, се развиват много по-бавно, за разлика от ембрионите, получени от млад мъж. Това се твърди в проучване, представено на Конференцията на Американското дружество по репродуктивна медицина.

Експерти от Бостънския научен център са анализирали видеозаписи с развитието на 3532 ембриона, получени от 572 хетеросексуални двойки. Установено е, че ембрионите, получени от мъже над 50-годишна възраст, се развиват с 35% по-бавно в сравнение с мъжете на 35-годишна възраст. При по-възрастните представители на силния пол ембрионът достига с 4,3% по-бавно стадий бластоцист, след който той се прикрепя към стената на матката.

Според друго проучване на специалисти от Медицински център Weill Cornell Medicine с възрастта спермата на мъжете натрупва мутации и клони към анеуплодия (нарушения на броя на хромозомите в клетката). Това увеличава шанса за зачатие на нездрав ембрион. Тези изводи са направени след изследване на седем възрастови групи мъже между 25 и 55 години.

Резултатите от двете проучвания посочват, че най-много дефекти се отчитат при мъжете на възраст над 55 години. Отделно е установено, че раждаемостта е спаднала с 87,7% сред по-младата възрастова група, а с 46% при най-възрастната група.

Учените от Бостънския университет посочват също, че средната възраст, на която мъжът изглежда здрав и продуктивен, е около 37 години. През 1990 година тази възраст е била 33 години.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: parents.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиСоциални грижиЛюбопитноИзследванияПсихологияНовиниВидеоЗдравни съвети