Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето По-грижовен татко - по-здрави и щастливи деца

По-грижовен татко - по-здрави и щастливи деца

По-грижовен татко - по-здрави и щастливи деца - изображение

Активното участие на бащата като родител повлиява благоприятно детското здраве.

Около това мнение се обединиха участващите в първия форум, посветен на бащинството, чиито организатори са Фондация "Приложни изследвания и комуникации" и Асоциация Родители.
Според експертите засилената роля на бащата в отглеждането на наследниците повлиява добре на здравето на малчуганите и освен това ги прави по-добри ученици и ги обгражда с повече приятели.

Специалистите са категорични, че в България е налице еднополюсният модел на възпитание в лицето на майката, която поема почти нацяло грижата за хлапетата, което кара мъжът да се губи.

Изследване сочи, че в по-малките градове и селата патриархалният модел е по-силен, но това се променя в големите градове. По-малко от 40% от взелите участие в анкетата смятат, че ролята на бащата е да осигурява финансите за семейството, а тази на майката - да полага грижи за дома и децата.

Експертното мнение е, че малчуганите с по-активни татковци се радват на по-добро здраве и страдат по-малко от астма, наднормено тегло и диабет. Освен това по-рядко стават жертви на насилие и по-рядко злоупотребяват с дрога и алкохол.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноСоциални грижиКлинични пътекиСнимкиОрганизацииНовиниМедицински изследванияЗдравни съветиНормативни актовеПсихологияВидеоОбразованиеЗаведенияСпециалистиЛеченияБотаникаТестовеИнтервютаРецептиИсторияХранене при...СпортАнкетиАлтернативна медицинаФизиологияОткритияПроизводители