Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Учени обясняват по какво се разбира дали детето ще стане психопат като порасне

Учени обясняват по какво се разбира дали детето ще стане психопат като порасне

Учени обясняват по какво се разбира дали детето ще стане психопат като порасне - изображение

Липсата на емпатия още в детството е отличителен белег на психопатията, която може да се развие в зряла възраст, твърдят учени от Университетския колеж в Лондон.

Емпатията е способността за разбиране и споделяне на емоция на околните на интуитивно ниво като смях, плач, прозяване и други. Когато едно дете не споделя подобни емоции в играта с негови приятели, то това е сигнал за възможно развитие на психопатични черти в зряла възраст.

Според специалистите някои деца имат по-висок риск за развитието на психопатия и това провокира изследването на функциите, които показват риска. За да установят дали липсата на емпатия може да се засече в ранна детска възраст, екипът от психолози подбира 62 момчета на възраст между 11 и 16 години. Половината деца са били с известно нарушено социално поведение и с ниска до висока степен на неемоционални черти на личността, а втората половина от нормални деца е била контролна група. Всички момчета са били подбирани според етническа принадлежност, социално-икономически произход, със съвпадащи когнитивни способности и други.

В проучването всички деца са били свързани с апарат, който сканира мозъка им с магнитен резонанс и проследява движението на оксидираната кръв в мозъка. През това време момчетата са гледали аудиозаписи с истински смях, фалшив смях и плач. След изпитанието е трябвало да оценяват по скала колко са искали да се присъединят към всеки отделен звук.

Резултатите са показали, че децата с грубо поведение са имали най-малко желание да се присъединят към смеха. Този тип деца са демонстрирали сходна мозъчна активност с останалата част деца, особено в частта за мозъчната кора, където се обработват звуците, но въпреки това са проявени някои ключови разлики в мозъците на по-малко емпатичните момчета. Те показват по-слаба активност и в двете части на мозъка, за които се счита, че са ангажирани с емоционалния отклик.

Авторите на изследването заключват, че момчетата с ниски неврони са с по-голям риск от психопатия. Все още обаче не могат да посочат дали този извод може да се отнася и за момичетата.

Учените посочват, че диагнозата психопатия се характеризира с разстройство на личността с множество черти като лошо чувство за самосъхранение, липса на страх, противозаконни прояви, липса на емпатия и добросъвестност. Обикновено подобни хора са емоционално откъснати от обществото или обратното - стават по-амбициозни. Напомня се, че има много журналисти, изпълнителни директори и дори космонавти с проявени психопатични наклонности, които им помагат да действат по начин, по който останалите хора не биха разбрали.

Важно е да се подчертае, че дори детето в бъдеще да стане психопат, това не означава, че ще стане „лошо“, обяснява водещият автор Еси Видинг.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: demomamnon.openweb.vn

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияИсторияТестовеЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиСпециалистиЛюбопитноНовиниРецептиСоциални грижиСпортАлт. медицинаАнкетиХранене при...ИнтервютаНормативни актовеОбразованиеЗаведенияОрганизацииИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника