Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Учени откриха защо кожните заболявания са по-разпространени в мегаполисите

Учени откриха защо кожните заболявания са по-разпространени в мегаполисите

Учени откриха защо кожните заболявания са по-разпространени в мегаполисите - изображение

Екип от изследователи от няколко южнокорейски институции намери евентуално обяснение за по-високи нива на кожни заболявания в мегаполисите. В публикацията си учените описват своето проучване на кожната микробиология на хората, живеещи в огромните градове в сравнение с тези, които обитават малко по-малки.

Предишни изследвания показват, че коефициентите на кожни заболявания са по-високи в големите населени места, отколкото в по-малките или селата. Въпреки че е лесно да се предположи, че фактор като замърсяването на въздуха има значителен принос, не е ясно как подобни причинители действително могат да доведат до заболявания като дерматит например.

В нов опит да разберат специалисти направили проучване, фокусирано върху кожния микробиом - микроорганизмите, които живеят в или върху кожата. Микробиомът играе основна роля в защитата срещу кожни заболявания.

В изследването участвали 231 жени, които живеели в един от 5-те големи китайски града. Три от тях се считат за големи, а два – за мегаполиси. Учените взели кожни проби от доброволките и направили рибозомно РНК секвениране върху микроорганизмите, които открили в пробите.

Специалистите установили, че 90 на сто от тях се вписват само в 4 типа и че има ясни разлики между кожните микробиоми на жените, живеещи в мегаполисите, и тези, които местообитават големите градове. Най-забележителната разлика била във вариацията в състава на биома – имало по-малко микробни съчетания при жените, населяващи мегаполисите. Екипът открил, че микробиомът на дамите от огромните градове е в по-малко количество и с по-малка плътност. Този извод ги кара да направят заключението, че причината за високите нива на кожни заболявания в тези населени места е заради по-малко здрав микробиом по кожата.

Учените предполагат, че е възможно да се създаде крем за решаването на проблема.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: podryady.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...ЛайфстайлБотаникаКлинични пътекиИзследванияЗаведенияНовиниИсторияДиетиСнимкиПсихологияНормативни актовеОрганизацииСоциални грижиИнтервютаСпециалистиЛеченияНаправления в медицинатаАнкетиМикробиологияПатологияСпортФизиологияАлт. медицинаВидеоПроизводители