Начало Здравна медиа Любопитно Психология Хубавите спомени от детството имат връзка с по-доброто здраве в по-късни години

Хубавите спомени от детството имат връзка с по-доброто здраве в по-късни години

Хубавите спомени от детството имат връзка с по-доброто здраве в по-късни години - изображение

Приятните спомени от детството, особено добрите отношения с родителите, помагат хората да имат по-малко хронични заболявания и да са в по-добро здравословно състояние. Докато по-стари изследвания се фокусират върху връзката между добрата памет и доброто здраве при юношите, както и върху ролята на майката върху детското развитие и по-малко върху тази на бащата, сегашното проучване се съсредоточава върху контакта на детето и с двамата родители.

„Ние знаем, че паметта играе огромна роля в начина, по който осъзнаваме света – как организираме нашия опит от миналото и как преценяваме да действаме в бъдеще. В резултат на това съществуват много различни начини, по които нашите спомени отпреди години могат да ни напътстват“, казва Уилям Чопик от Мичиганския държавен университет и водещ автор на изследването. Той и неговите колеги открили, че добрите спомени имат положителен ефект върху здравето и благосъстоянието. Вероятно това е така заради способността им да намаляват стреса и да помагат при поддържането на здравословен избор в живота.

Предишни проучвания проследяват връзката между добрата памет и доброто здраве при юношите, която се изразява в по-високо качество на лични взаимоотношения и работа, по-ниска употреба на различни субстанции, по-малко случаи на депресия и по-малко здравословни проблеми. Чопик и Робин Еделщайн решили да проверят дали това се отнася и за по-възрастните хора. Изследователите използвали данни от две национално представени извадки с над 22 000 участници. Първото проучване следвало възрастни, които били в средата на своите 40 години, в продължение на 18 г., а второто – хора на 50 и повече години в рамките на 6 г. Учените се информирали за проявите на родителска привързаност, за цялостното здраве, хронични състояния и депресивни симптоми.

Доброволците в двете групи, които помнят по-високата привързаност с майката в ранна детска възраст, изпитвали по-добро физическо здраве и по-малко депресивни симптоми по-късно в живота си. Тези, които чувствали подобно отношение към бащата, също страдали по-малко от депресия. „Най-изненадващото е, че ние смятахме, че с течение на времето ефектите избледняват, тъй като често участниците се опитват да си припомнят неща, които са се случили преди 50 години“, твърди Чопик.

Резултатите от изследването може да отразяват културните обстоятелства от времето, когато майките са били по-често с децата си. Но с променящите се културни норми за ролята на бащите в грижата за наследниците е възможно резултатите от бъдещите проучвания да са съсредоточени върху хора, родени през последните години и с по-силна връзка с бащата.

Учените установяват, че в първото изследване, където участвали 7100 души, хората с положителни спомени от детството имат по-малко хронични заболявания. Но във второто, където доброволците били 15 200, не се наблюдавали подобни резултати, което ги прави по-малко разбираеми.

Изследването е публикувано в сп. Health Psychology.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛюбопитноЛайфстайлПсихологияОбразованиеСоциални грижиНовиниАнкетиИсторияНормативни актовеОрганизацииДиетиЗдравни съветиИнтервютаПатологияКлинични пътекиХранене при...СпециалистиЛеченияБотаникаНаправления в медицинатаИзследванияЗаведения