Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Учени откриха защо някои хора до последно запазват умствените си способности

Учени откриха защо някои хора до последно запазват умствените си способности

Учени откриха защо някои хора до последно запазват умствените си способности - изображение

Американски учени установиха, че не всички възрастни хора губят когнитивните си способности, когато навършат определена възраст. За стареенето са характерни тяхното намаляване, деменцията и като цяло остаряването на мозъка. Но при някои хора това става много по-бавно в сравнение с други и губят по-малка част от обема на мозъка си.

В продължение на 18 месеца учените са наблюдавали участници, които били над 80 години. Всички имали еднакъв образователен ценз и всички били подложени на ядреномагнитен резонанс, за да се изчисли дебелината на кортекса им. Изследването показало, че при 24-ма от тях 2 пъти по-бавно намаляла дебелината му - с 1,06%, а при други 12 - с 2,24%. Изграденият от сиво вещество кортекс покрива двете половини на мозъка и има пряка връзка с мисленето, запаметяването, зрението и други сетивни данни. Първата група имали памет като на 50-55-годишни хора, макар че били на 80 и повече години.

Резултатите от проучването са публикувани в Journal of the American Medical Association и навеждат на мисълта, че намаляването на умствените способности не е непременно свързано и задължително със стареенето и дегенерирането на мозъка не е неизбежно.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: i.huffpost.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиИсторияНовиниЛайфстайлСоциални грижиПсихологияХранене при...Алтернативна медицинаМедицински изследванияСнимкиСпортРецептиБотаникаЛеченияФизиологияПатологияОрганизацииКлинични пътекиСпециалисти