Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Учени разбраха защо някои сомнамбули са опасни

Учени разбраха защо някои сомнамбули са опасни

Учени разбраха защо някои сомнамбули са опасни - изображение

До 4% от възрастните ходят насън и в повечето случаи тези епизоди са безобидни и без сериозни последствия. Но част от сомнамбулите са опасни и намирайки се в нерационално състояние, те са способни да наранят себе си или околните. Учени от Станфордския университет смятат, а и статистиката го потвърждава, че част от вината за нарастването броя на хората, които ходят насън, имат и лекарствата, които се взимат за приспиване.

Изследванията дават обяснение защо хората се държат така. Зоните в мозъка, които отговарят за емоционалните реакции и за комплексните моторни функции (съответно в лимбичната система и кортекса), са в състояние, което е почти неразличимо от будното, т.е. са активни, както когато човек не спи. Тези наблюдения са доказани чрез електроенцефалографско изследване, при което са засечени модели на алфа вълни.

По същото време областите в мозъка - във фронталния кортекс и хипокампуса, които задействат рационалността и паметта, обратното на другите са неспособни да изпълняват функциите си и излъчват делта вълни, които са присъщи за състояние на сън.

Изводите, които учените правят, са, че архаична система за оцеляване на принципа "бий се или бягай" контролира поведението ни и се активира, когато ходим насън. Дори и когато спим, моторният ни кортекс може да е в състояние, което е способно на моментална реакция.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: fdpdunet.fr

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиНовиниСпортНормативни актовеЛичностиИстория