Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Учени разработват ваксина срещу кариеси

Учени разработват ваксина срещу кариеси

Учени разработват ваксина срещу кариеси  - изображение

Специалисти от Китай от института по вирусология Ву Хан към Китайската академия на науките разработват ваксина, която да предотвратява възникването на кариеси по зъбите.

Екипът от учени тества смес от синтетични протеини, за да възпрепятства появата на кариеси. Кариесите се причиняват обикновено от бактериите Streptococcus mutans (S. mutans).

Специалистите, водени от Ян Хумин, не за първи път тестват синтетични протеини против кариеси, но предишните им опити не са били напълно успешни, предизвиквали са странични и възпалителни процеси. Затова учените вече са усъвършенствали синтетичния протеин. В този проект те са използвали синтетични протеини второ поколение, смесени с щамове на бактерията E. coli.

В експеримент с гризачи, учените са вкарали сместа в устната кухина на животното през носа. Резултатите са показали 65% профилактичен ефект при гризачи, които са нямали кариеси. При мишките с кариеси е отбелязан 53% лечебен ефект. В този експеримент страничните ефекти са сведени до минимум.

Предстоят още изпитания на ваксината, но успехът на китайските учени би помогнал на милиони хора по света и най-вече в най-отдалечените и труднодостъпни райони на света с липса на дентални услуги.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Bekia Padres

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниИсторияЛюбопитноСнимкиЛеченияВидеоСоциални грижиАлт. медицинаАнкетиЗдравни съветиТестовеЛайфстайлХранене при...Здравни проблемиСпециалистиНормативни актовеИзследванияПроизводители