Начало Здравна медиа Любопитно Интимно Учени разработват мъжки контрацептив без странични ефекти

Учени разработват мъжки контрацептив без странични ефекти

Учени разработват мъжки контрацептив без странични ефекти - изображение

Въпреки редица проучвания в областта на репродуктивната медицина, пред мъжете все още има само два варианта за контрацепция - кондомите, познати на човечеството от векове, или вазектомия, която макар и обратима звучи достатъчно стряскащо, заради думата стерилитет.

Опитите да се разработят нови хормонални и нехормонални контрацептиви за мъже се фокусират или върху производството на сперма (сперматогенеза) или върху отделянето й. Основната им цел е протеинът в семенната течност EPPIN, който се открива в сперматозоидите.

Последното научно проучване, публикувано в журнала PLOS ONE, разкрива повече за бъдещето на мъжката контрацепция, закодирано в следното съкращение ЕР055. ЕР055 е малко органично съединение, което при свързване с протеините в семенната течност, значително забавя подвижността на сперматозоидите, но без да повлиява хормоналния баланс.

"С прости думи съединението изключва способността на сперматозоидите да плуват, което значително намалява шанса да се стигне до оплождане. Това прави ЕР055 идеалният кандидат за нехормонален контрацептив за мъже", заяви авторът на изследването професор Майкъл О'Ранд и главен изпълнителен директор на фармакологичната компания Eppin Pharma, Inc.

Проучването е проведено върху мъжки екземпляри от най-широко разпространените примати след човека - макаците. Тридесет часа след високодозовата интравенозна инфузия не са отчетени данни за нормална подвижност на сперматозоидите. Освен това не са наблюдавани никакви физически странични ефекти.

"18 дни след инфузията всички макаци показват признаци на пълно възстановяване, което предполага, че действието на съединението ЕP055 е обратимо", заяви професор Мари Зелински, която също е част от изследователския екип.

О'Ранд и Зелински посочват, че са необходими допълнителни тестове, преди ЕР055 да се приложи върху хора. Разработката на хапче, съдържащо съединението вече е в ход, като се очакват обещаващи резултати, които да докажат ефикасността му срещу нежелана бременност. Ако проучванията са успешни ЕР055 може да е в основата на първата нехормонална таблетка, предназначена за мъже.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: journals.plos.org, sciencedaily.com
Снимка: independent.co.uk

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСнимкиИсторияЛюбопитноАлт. медицинаЛеченияЗдравни проблемиЛайфстайлБотаникаЗдравни съвети