Начало Здравна медиа Любопитно Козметика Учени създадоха нетоксична боя за коса с графен

Учени създадоха нетоксична боя за коса с графен

Учени създадоха нетоксична боя за коса с графен - изображение

Екип от експерти от Северозападния университет използва науката за материали за решаването на проблема за запазването на красотата и здравето на косата. Специалистите приложили суперматериала графен в разработка на нова боя за коса, която е нетоксична, не уврежда косъма и запазва дълго време цвета си.

При традиционните бои съдържащите се в тях химикали - кислородна вода и амоняк, отварят кутикулните люспи на косъма. По този начин оцветителят навлиза в него и след това провокира реакция, за да се получи по-силен цвят. Но процесът уврежда и изтощава косата, а молекулите са и токсични.

Екипът, начело със специалиста по материалознание и инженерство Джаксинг Хуанг от школата "Маккормик", заобиколил вредните химикали като използвал естествената геометрия на графеновите листове. Докато обикновените бои си служат с малки молекули, за да променят химически косата, пластинките от графен са меки и гъвкави и се увиват около всеки косъм и го покриват с равномерен слой.

Във формулата присъстват и нетоксични полимерни вещества, чрез които веществото се закрепва и издържа поне 30 измивания. Освен нетоксичността, новият материал има и антистатично действие и спомага за ненаелектризирането на косата. Графенът е по-безопасна алтернатива и заради невъзможността му да навлезе в тялото поради големия си размер. За разлика от него молекулите на обикновената боя за коса лесно могат да бъдат вдишани или да преминат през кожата.

Засега Хуанг и екипът му са разработили новата боя за коса в различни нюанси на кафявото и черното. Планират да пробват и с повече цветове.

Графенът се появи на бял свят през 2004 г. и представлява двуизмерна мрежа от въглеродни атоми. Възможностите на обещаващия материал изглеждат почти безкрайни. Той е с лека и ултрасилна структура, има потенциал за много приложения в електрониката, в енергийни устройства и в материали с висока якост.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: dailymail.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлАлт. медицинаЛюбопитноБотаникаРецептиХранене при...СнимкиНовиниПроизводителиЛечения