Начало Здравна медиа Любопитно Екология Хигиената и здравето се подобряват, ако има повече дървета край водоизточниците

Хигиената и здравето се подобряват, ако има повече дървета край водоизточниците

Хигиената и здравето се подобряват, ако има повече дървета край водоизточниците - изображение

Проучване доказва, че здравите екосистеми са пряко свързани с човешкото здраве. То е публикувано в сп. „Нейчър къмюникейшънс“ и гласи, че ако има повече посадени дървета край водоизточниците, се подобряват хигиената и здравето на хората в по-бедните държави, както и че намаляват смъртните случаи сред децата от диария.

Авторите на изследването са направили анализ на здравето на 300 000 деца и са събрали данни за качеството на източниците на вода в 35 страни, част от които са Бангладеш, Колумбия и Нигерия, съобщава БТА, цитирайки Ройтерс.

Брендън Фишър от университета на Върмонт, САЩ, и един от участвалите изследователи коментира, че ако с 30 на сто се увеличат дърветата покрай източниците на вода в провинциалните райони, се подобряват здравето и хигиената.

Съчетано с наличието на канализация и тоалетни, присъствието на тези растителни видове могат да допълнят и да помогнат на традиционните водопроводни системи, дори да компенсират липсващата инфраструктура.

По данни на СЗО диарията е една от главните причини за смъртта на деца под 5 г. заедно с пневмонията и маларията. За една година отнема живота на стотици хиляди, макар че е предотвратима.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: publicdomainpictures.net

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиТестовеБотаникаСпортНовиниВидеоХранене при...Храни и ястияДиетиИсторияСпорт и туризъмФизиологияНормативни актовеАлт. медицинаРецептиПроизводителиЛеченияОрганизации