Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Живеенето в добре озеленени квартали намалява риска от сърдечносъдови заболявания

Живеенето в добре озеленени квартали намалява риска от сърдечносъдови заболявания

Живеенето в добре озеленени квартали намалява риска от сърдечносъдови заболявания - изображение

Обитаването на квартали, пълни със зеленина и дървета, води до по-нисък риск от развитие на сърдечносъдови заболявания и инсулт, сочи проучване. В първо по рода си изследване учени от университета в Луисвил наблюдавали въздействието на кварталните зелени пространства върху индивидуалните нива на риска от стрес и сърдечносъдови болести.

Специалистите събрали в продължение на 5 години проби от урина и кръв от 408 души, които били на различна възраст, с различна етническа принадлежност и социално-икономическо ниво. След това ги оценили чрез биомаркери за увреждане на кръвоносните съдове и за опасност от развитие на сърдечни заболявания.

С помощта на Вегетационен индекс с нормализирана разлика (NDVI) била измерена гъстотата на зелените пространства в местата, на които живеят участниците в изследването. Били оценени и нивата на замърсяване на въздуха.

Учените установили, че обитаването на райони с повече зеленина е свързано с по-ниски нива на епинефрин в урината, което е показател за понижени нива на стрес; с по-ниски нива на F2-изопростан в урината, което е белег за по-малко оксидативен стрес и не на последно място – с по-голям капацитет за възстановяване на кръвоносните съдове. По първия показател по-облагодетелствани били жените, доброволците в проучването, за които той бил характерен, не приемали бета-блокери, както и онези, които преди това не са претърпели инфаркт.

„Нашето изследване показва, че живеенето в квартал, в който изобилстват дървета, храсти и други зелени растения, оказва благотворно въздействие върху здравето на кръвоносните съдове и сърцето“, казва Аруни Банагар, водещ автор на проучването и професор по медицина.

Констатациите не зависят от възрастта, пола, етническата принадлежност, употребата на медикаменти със статини, дали участниците са пушачи или не и от експозицията на пътното платно.

Предишни изследвания показват, че кварталните зелени пространства са свързани с цялостно по-добро физическо и психологическо здраве, с намалени смъртни случаи вследствие сърдечносъдови и респираторни заболявания.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаНовиниПсихологияСнимкиЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиТестовеСпорт