Приемът на протеини от различни източници понижава риска от високо кръвно налягане
Набавянето на протеини от различни източници намалява риска от високо кръвно налягане при възрастните, сочи ново проучване, прегледано от независими експерти и публикувано на 10.03.2022 г. в списание „Hypertension“.
Близо половината от американците страдат от високо кръвно налягане, което е и една от основните причини за сърдечносъдови заболявания. Ако не се лекува, то уврежда циркулационната система и се превръща в предпоставка за сърдечен удар, инсулт или друг здравословен проблем.
Водещият автор Шиануи Чин от Националния център за изследвания върху бъбречните болести в болница „Nanfang“ споделя: „Храненето е един от най-лесните и ефективни способи за справяне с високото кръвно налягане. Също както мазнините и въглехидратите, протеините са изключително важен макронутриент за човешкия организъм.“
Американската асоциация по сърдечни заболявания препоръчва 150 г протеини дневно
Непълноценното хранене влияе сериозно на сърдечносъдовото здраве и увеличава риска от смърт вследствие на нарушения, свързани с него. Според препоръките на Американската асоциация по сърдечни заболявания от 2021 г. хората трябва да приемат протеини от здравословни източници като растения, морски храни и нискомаслени млечни продукти. Ако желаят, могат добавят към режима си крехки меса, включително птичи, които да са преминали през възможно най-щадящ процес на обработка. Представителите на организацията препоръчват 1-2 порции храна със съдържание на протеини дневно, или около 150 г.
Събиране на данни за хранителните навици на участниците
Учените анализират данни от почти 12 200 възрастни доброволци от Китай, които са взели участие в поне два от седемте кръга на китайската национална анкета за здравето и хранителните навици на населението, проведена в периода 1997 г. - 2015 г. Участниците отговарят на въпросите в интервал от 2-4 години. Първоначалните данни играят ролята на контролни, а тези от следващите етапи – на проследяващи. Средната възраст е 41 години, като 41% са мъже. Екипът изчислява приема на храна за три различни денонощия и описва запасите от хранителни продукти в семействата. Специално обучен човек събира информацията за храненето на доброволците в продължение на 24 часа. Анкетата се извършва по време на всеки кръг от проучването.
Източници на протеини
Всеки човек получава оценка, базирана на броя различни източници на протеини. Общо те са осем: пълнозърнести продукти, рафинирани брашна, обработено червено месо, необработено червено месо, птичи меса, риба, яйца и бобови растения. За всеки източник на протеин се дава по една точка, а максималният брой точки е 8. След това експертите изчисляват риска от високо кръвно налягане и до каква степен той е обвързан с разнообразието на източници на протеинови храни*. Под ново покачване на кръвното налягане се има предвид систолична стойност равна или по-голяма от 140 mm Hg и/ или диастолична – равна или по-голяма от 90 mm Hg при хора, които приемат медикаменти за регулирането му или споделят, че са диагностицирани с високо кръвно налягане. Средното време за проследяване на всеки участник е 6 години.
Заключения от анализа
- Повече от 35% от 12 200 участници започват да се оплакват от високо кръвно налягане по време на периода на проследяване.
- Хората, консумирали протеини от 4 или повече източника, са с 66% по-малко застрашени от високо кръвно налягане, в сравнение с тези, които са си ги набавяли от 1 или 2 групи храни.
- Всеки от осемте източници на протеини се характеризира с времеви „прозорец“ на консумация, когато рискът от високо кръвно налягане е нисък. Според екипа това означава, че приетото количество през този интервал от време е оптимално и не бива да се превишава или намалява.
- Когато се вземе под внимание общото количество приети протеини, то се разделя в пет категории – от най-малък до най-голям прием. Хората, които попадат в първата и последната категория (с минимален и максимален прием на протеини) се оказват най-застрашени от покачване на кръвното налягане.
Д-р Чин обобщава: „Заключението е, че, ако искаме здраво сърце, трябва да се храним балансирано и разнообразно и да си набавяме протеините от различни източници.“
Един от недостатъците на изследването е, че то има по-скоро обсервационен характер. Поради факта, че здравната информация е събирана преди провеждането му, не може да се твърди със сигурност, че приемът на протеини от какъвто и да било източник причинява или предпазва от високо кръвно налягане.
Съавтори са Шун Зу, Хуан ли, Панпан Хе и други. Трудът им е финансиран от Китайската фондация за естествени науки, медицински университет „Southern“ и Програмата за клинични проучвания на болница " Nanfang“.
* Chun Zhou, Qimeng Wu, Ziliang Ye, Mengyi Liu, Zhuxian Zhang et al. Inverse Association Between Variety of Proteins With Appropriate Quantity From Different Food Sources and New-Onset Hypertension. Hypertension. 2022.
- Eating protein from a greater variety of sources may lower risk of high blood pressure: https://www.eurekalert.org/news-releases/945596
- Inverse Association Between Variety of Proteins With Appropriate Quantity From Different Food Sources and New-Onset Hypertension: https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/HYPERTENSIONAHA.121.18222
- Две ябълки на ден намаляват нивата на холестерол и риска от сърдечносъдови заболявания
- Недостигът на магнезий повишава риска от сърдечносъдови заболявания и депресия
- Магданозът помага при бъбречни проблеми и предпазва от сърдечносъдови заболявания
- Животът в планината значително понижава риска от сърдечносъдови заболявания
Продукти свързани със СТАТИЯТА
КАСИС НА ПРАХ 100 г ЗДРАВНИЦА
КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ЗДРАВЕТО НА СЪРЦЕТО - Д-Р БУН ЛИМ - ХЕРМЕС
НУТРИМ ДЕЛУКС ПРОТЕИНОВ БАР 60 гр. с овесени ядки
АМПУЛИ С АКТИВЕН РЕГЕНЕРИРАЩ КЛЕТЪЧЕН СЕРУМ ЗА ВСЕКИ ТИП КОЖА, PHYTOCOSMA Florylis
БАРБА ИТАЛИАНА ШАМПОАН И БАЛСАМ CESARE 250 мл.
АМИКС МР. ПОПЪРС ПРОТЕИН ЧИА МАШ 600 гр.
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Диета №10 - при сърдечно-съдови заболявания
- Алтернативно лечение при албумин в урината
- Все повече тийнейджъри приемат протеинови добавки
- Протеин (белтък) в кръвта
- Обмяна на белтъците
- Скумрия - хранителна стойност и ползи за здравето
- Свинско месо – хранителен състав, ползи и вреди за здравето
- Мембранни белтъци
- Статините са свързани с по-добро сърдечно здраве в напреднала възраст
- Боб мунг, Зелена грама
Коментари към Приемът на протеини от различни източници понижава риска от високо кръвно налягане