Начало Здравна медиа Любопитно Психология Хората отказват да приемат истината

Хората отказват да приемат истината

Хората отказват да приемат истината - изображение

Хората отказват да приемат истината за себе си. До тези изводи са стигнали психолози от университета "Карнеги Мелън" в Питсбърг, Пенсилвания.

Специалистите поясняват, че в съвременния свят достъпът до информация е доста богат и широк, но хората не използват всички нейни възможности.

"Хората обикновено имат отговор на всички въпроси и не желаят да чуят или разберат друга гледна точка", коментират психолозите.

По мнение на специалистите поради ежедневния стрес и жестоките условия на живот (безработица, ипотеки, увеличаване на данъците) човек изгражда психологическа защита – един въображаем прозорец, зад който той се крие.

В качеството на пример учените представят контингент от лица, страдащи от сериозни заболявания. Много от тях в подобна ситуация не изясняват симптомите, а започват да търсят информация, изгодна за тях.

"Много хора отказват да приемат заболяването и се крият зад един измислен техен свят, който подхранват с илюзии. Всеки намира основание за своята истина и сякаш не желае да проумее, че има и друга страна, друг вариант или истинност. В подобни ситуации е изключително трудно да се помогне, дори и човек да има това желание", допълват учените.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Focus on the Family

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноПсихологияСнимкиЛайфстайл