Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Хората със затлъстяване носят по-дълго време грипния вирус

Хората със затлъстяване носят по-дълго време грипния вирус

Хората със затлъстяване носят по-дълго време грипния вирус - изображение

Хората, страдащи от затлъстяване, разпространяват грипния вирус в продължение на повече дни в сравнение с онези, които имат нормално тегло. Вече има доказателства, че пациентите със свръхтегло са по-склонни да получат пневмония вследствие грипа или заболяването при тях да завърши дори летално. Но сега за първи път се изследва дали те могат да бъдат инфекциозни за по-дълго време.

Проучването е проведено от учени от Мичиганския университет сред 1800 души. Специалистите установили, че възрастните с нездраво високо ниво на индекса за телесна маса са носители на грипен вирус тип А 42% по-дълго за разлика от хората без затлъстяване. Тези, които са леко болни или карат заболяването на крак, разпространяват вируса два пъти по-дълго. Затова учените смятат, че страдащите от свръхтегло трябва да бъдат насочвани към грипна профилактика.

Изследователите са на мнение, че този факт може да се дължи на промяната на имунния отговор вследствие затлъстяването, като се предизвиква хронично възпаление, което позволява на грипния вирус да е заразен и да се разпространява по-дълго време от прекалено пълните хора. „Това е първото реално доказателство, че затлъстяването може да повлияе не само на тежестта на заболяването. То може да има пряк ефект и върху предаването“, коментира д-р Обри Гордън от Училището по обществено здраве към университета.

Констатациите са на база взети биологични проби от носа и гърлото на възрастни и деца през грипния сезон в периода 2015-2017 г. в Никарагуа. Чрез пробите експертите измерили в продължение на колко време участниците „изхвърлят“ вируса.

Изследователите установили, че децата между 0- и 4-годишна възраст излъчват вируса 40% по-дълго в сравнение с възрастните, а 3-до 17-годишните – почти една трета повече време. Но ефектът е още по-силен при затлъстели възрастни – те са заразни средно 5,23 дни за разлика от хората с нормално тегло, които разпространяват вируса средно за 3,28 дни. Инфектираните със свръхтегло с един или по-малко симптоми, изключвайки треска, излъчват вируса 104% по-дълго от онези, които нямат този проблем.

По тази причина специалистите смятат, че е още по-важно да се разработят ефективни стратегии за предотвратяване и контрол на грипа.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: dailymail.co.uk
Снимка: arrajol.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниПрезентацииЗдравни проблемиВидеоЛюбопитноИсторияТестовеЛеченияЗдравни съветиДиетиПсихологияЛайфстайлИнтервютаСпортАлт. медицинаЗаболявания (МКБ)СнимкиОрганизацииФизиологияИзследванияБотаникаХранене при...Заведения