Начало Здравна медиа Любопитно Интимно Хормонален контрацептив за мъже е новото средство срещу забременяване

Хормонален контрацептив за мъже е новото средство срещу забременяване

Хормонален контрацептив за мъже е новото средство срещу забременяване - изображение

Учени разработиха хормонален гел, който намалява броя на сперматозоидите и по този начин служи като контрацептив. Той е комбинация от синтетичните версии на хормоните прогестерон и тестостерон. Очаква се през април следващата година да започнат клиничните изпитания.

Гелът се прилага неинвазивно и се маже върху кожата. Той е бил в процес на разработка в продължение на няколко години от специалисти от Националния институт за детско здраве и човешко развитие. Експертите провели проучване върху комбинация от два гела и установили, че след тяхната употреба броят на сперматозоидите е по-малък от 1 милион на милилитър. Обикновено в 1 милилитър се съдържат от 15 до 200 млн. мъжки полови клетки.

Първоначално учените изпитвали затруднение с прилагането на двете субстанции, които трябвало да бъдат намазвани върху различни части на тялото. Но след това те успели да постигнат еднd леснd за използване субстанция.

Действието на гела се изразява в това, че аналогът на прогестерона, наречен несторон, се конкурира с нивата на тестостерона в организма. Той им въздейства и така предотвратява създаването на зрели сперматозоиди.

Чрез втриване на половин чаена лъжичка от бързо съхнещата течност всеки ден нивата на мъжките гамети ще бъдат сведени до минимум през следващите няколко дни. С гела е препоръчително да се намажат раменете или горната част на ръцете, но далеч от слабините.

Клиничните изпитания на гела ще се проведат сред няколкостотин двойки от САЩ, Чили, Европа и Кения. Те ще използват контрацептивното средство в продължение на 4 месеца, докато се наблюдават нивата на сперматозоидите на мъжете. Когато получат разрешение за употребата му, двойките ще трябва да преустановят прилагането на всякакви други форми за предпазване от бременност. В рамките на 1 година гелът ще бъде тяхната единствена защита.

Стефани Пейдж, главен изследовател и професор по медицина във Вашингтонския университет, е уверена, че ако мъжете използват правилно гела всеки ден, той ще бъде ефективен.

Предвид естеството на изпитванията, не се очаква в скоро време гелът да бъде на пазара. Ако опитите бъдат успешни, той ще се превърне в просто и безупречно средство за мъжка контрацепция.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: sciencealert.com
Снимка:healthline.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория