Начало Здравна медиа Любопитно Психология Хормоните играят роля при пристрастяването към наркотици при жените

Хормоните играят роля при пристрастяването към наркотици при жените

Хормоните играят роля при пристрастяването към наркотици при жените - изображение

Хормоналните цикли при жените могат не само да ги направят по-податливи на наркомания, но и да бъдат повече повлияни от дразнители, които водят до рецидив. Това са констатациите на изследователи от университета „Вандербилт“ и те са особено важни, тъй като практически няма проучвания за пристрастяванията при жените, които да отчитат тези цикли.

Ерин Калипари, която е доцент по фармакология в Центъра за изследване на пристрастеностите към университета, посочва, че жените представляват особено уязвима част от населението, с по-висок процент на пристрастяване след излагане на наркотици. Но проучванията в тази област са насочени предимно към механизмите, на които се основават тези ефекти при мъжете. Изследването й установява, че когато нивата на хормоните, свързани с фертилитета, са високи, жените учат по-бързо, правят по-силни асоциации със знаците от тяхната среда и са по-склонни да търсят награди.

„При жените, които се пристрастяват към наркотиците, може да действа принципно различен процес, отколкото при мъжете. Важно е да разберем това, защото е първата стъпка в разработването на лечения, които действително са ефективни“, добавя Калипари.

Изследователите исторически избягвали да използват женски животни в медицинските проучвания, за да не им се налага да отчитат влиянието на хормоналните цикли. В резултат на това развитието на лекарствата често се фокусира върху коригиране на дисфункциите при мъжете, което може да обясни защо дамите често не реагират на наличните медикаменти или терапии по същия начин, както представителите на силния пол.

В сегашното проучване, извършено от учените, мъжки и женски плъхове били дрогирани с кокаин чрез натискане на лост, задействащ появата на светлина, настроена да се включва по време на дозиране. Когато нивата на хормоните им са високи, женските гризачи правят по-силни асоциации със светлината и е по-вероятно да натиснат лоста толкова, колкото е необходимо, за да получат кокаин. Резултатите от експеримента могат да се прехвърлят върху хората чрез поведенчески икономически анализ, който използва сложно математическо уравнение със стойности за най-малко и най-много, което ще направи субекта, за да получи отплата. Това е един от малкото начини, по които могат да се правят сравнения между видовете.

Учените открили, че животните ще натиснат лоста само, за да видят светлината – стимул от околната среда. „Има епидемиологични данни, които казват, че жените са по-уязвими, но не е ясно какви са факторите. Знаем, че те преминават към пристрастяване по-бързо и имат повече проблеми с устояването и рецидивите. Сега с подобни изследвания започваме да изолираме околната среда и физиологичните причини“, казва Ерин Калипари. Проучването е публикувано в сп. Neuropsychopharmacology.

Това проучване се основава на предишна работа на Калипари, която показва, че естрогенът усилва допаминовата награда на мозъка при кокаинова употреба.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: ridgetimes.co.za

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортНовиниЛайфстайлСнимкиИсторияПсихологияНормативни актовеЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияИзследванияАнкетиБотаникаОрганизацииФизиологияХранене при...Алт. медицина