Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Храненето на родителите преди зачеването влияе на здравето на детето им

Храненето на родителите преди зачеването влияе на здравето на детето им

Храненето на родителите преди зачеването влияе на здравето на детето им - изображение

Здравето на бъдещото дете може да бъде компрометирано не само от майка, която пие и пуши, но и от вредните навици на хранене преди то да бъде заченато. До този извод са достигнали изследователи, публикували проучването си в сп. "The Lancet".

Това, което майката и бащата ядат и дали имат проблеми с наднормено тегло, може да доведе до сериозни последствия за растежа, развитието и дългосрочното здраве на децата преди зачеването. Доказателствата според авторите на изследването са толкова убедителни, че е необходимо да се изготвят нови насоки за подготовка на бъдещи родители.

Проучванията, базирани на по-стари данни от медицинска литература и на нови разработки, показват, че навиците на бащите също оказват пряко влияние върху благополучието на потомството им. „Периодът преди зачеването е критичен момент, защото теглото, метаболизмът и диетата на родителите могат да определят какъв е риска от бъдещи хронични заболявания при децата“, обяснява Джудит Стивънсън от Университетския колеж в Лондон.

В момента специалистите са се съсредоточили върху рискови фактори като тютюнопушене и прием на алкохол, но е важно да се обърне внимание и на правилното хранене и на двамата родители по време на бременност и преди това. Защото затлъстяването при единия или и двамата повишава опасността от сърдечни пристъпи, имунни заболявания, инсулт и диабет.

Предполага се, че многото наднормени килограми при майката повишават нивата на хормони, които могат директно да променят развитието на яйцеклетката и на ембриона. Това от своя страна увеличава риска от развиването на хронично заболяване в по-късни години. Недохранването при майките също има своите недостатъци и води до проблеми в развитието на децата им.

Заключенията от изследването се основават на анализ на данни от наблюдението на жени в репродуктивна възраст между 18 и 42 г. в Австралия и Великобритания. Проучванията показват, че представителките на нежния пол често не са подготвени как да се хранят по време на бременността. Близо 96% от тях приемат фолиева киселина и желязо под препоръчителните нива. Регулирането на диетата след зачеването също не е достатъчно добро. „Добавянето на микроелементи, започнало по време на бременността, може да коригира важни хранителни недостатъци при майката, но не е достатъчно да подобри основно здравето на детето“, заключават учените.

Препоръката е училищата да подготвят младите момчета и момичета за бъдещото родителство в този аспект, тъй като статистиката показва, че близо 40 на сто от бременностите по света са непланирани.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: michelleleath.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЗдравни съветиИсторияЛайфстайлАлт. медицинаБотаникаПсихологияХранене при...СнимкиСпортИнтервютаФизиологияЛеченияТестовеДиети