Хранителните добавки - оптимална защита от рак на гърдата
Многобройни изследвания са насочени към зависимостта между нивото на Витамин Д и намаляването риска от определени видове ракови заболявания, включително рак на гърдата. При тези изследвания дебатите се фокусират върху начина на прием на Витамин Д, чрез добавки или слънчева светлина.
Публикуваните нови данни в Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, показват, че може би най-добрият подход е комбинацията от хранителни добавки с Витамин Д и излагане на слънчевите лъчи.
В продължение на повече от десет години, при наблюдение на 67 721 жени в постменопауза, се установява, че при тези, които живеят в страни със слънчев климат и в комбинация приемат високи дози Витамин Д чрез диетични храни или добавки, рискът от заболяване от рак на гърдата е значително по-нисък, в сравнение с жените, които също живеят в слънчеви зони, но приемат минимални количества Витамин Д.
„ Въпреки, че резултатите не са в подкрепа на линейната зависимост между дозата UVR и добавката Витамин Д, и риска от рак на гърдата, данните предполагат праг на количеството от Витамин Д, като предпазна мярка", отбелязват учените. „Минималното количество от Витамин Д варира и е в зависимост от индивидуалните способности на всеки организъм да преработва или синтезира витамина от двата източника", подчертават те.
През 1940 година Франк Апърли посочва връзката между Витамин Д и защитата от рак. Нещо повече, той посочва и демонстрира зависимостта от мястото на живеене и смъртността при раково болните, като предполага, че слънчевата светлина дава относителна устойчивост на организма срещу рака „ относителен имунитет".От този момент насам има множество наблюдения и изследвания предполагащи по-ниските рискове от някои видове рак в зависимост от приема на Витамин Д.
Витамин Д е свързан с два биологично неактивни предшественика - cholecalciferol (D3) и ergocalciferol (D2). И двата D3 и D2 предшественика са хидроксилирани в черния дроб и бъбреците да изграждат 25-хидроксивитамин D (25(ОН)D,неактивната натрупана форма и 1,25-дихидроксивитамин D( 1,25(ОН)2D), биологично активна форма, която е строго контролирана от тялото.
Съществуват все повече доказателства, че 1,25(ОН)2D има противораков ефект. Откритието тук е, че клетки, освен бъбречните, могат също да хидроксилират 25(ОН)D с дълбоко въздействие , и са предпоставка за внасянето на високи нива от 25(ОН)D, като предпазват от рак на определени места в тялото.
Нови данни
Според констатациите на д-р Енгел и неговия екип, тези неясноти може да са свързани с комбинирането на храните, добавките и излагането на слънчева светлина, като условие за повишаването на нивата на Витамин D. През повече от десетгодишното си проучване , френските специалисти са документирали 2 871 случая на заболяване от рак на гърдата, без да са наблюдавали изрично зависимостта между храненето и допълнителното придобиване на Витамин D чрез слънчевите лъчи. Установява се, че рискът от заболяване от рак на гърдата при жените, живеещи в региони с най-висока среднодневна активност на UV лъчите (под 46° северна ширина), комбинирано с високохранителен прием на Витамин D, е с 32% по-нисък, а рискът при високо UV излъчване и високи допълнителни приеми на витамин се редуцира до 45%. „Като се има предвид, че във Франция приемът на Витамин D с храната е нисък и 25(ОН) Витамин D серумни концентрации са най-вече под 30ng/ml, препоръчвани от нас нива, нашите резултати показват, че увеличаването на общия прием на Витамин D трябва да се насърчава от агенциите по храните и здравето чрез обогатяване и подсилване на храните." - заключават д-р Енгел и неговите колеги.
Десетки изследвания доказват връзката между занижените нива на Вит. D и рак на гърдата, рак на панкреаса, рак на дебелото черво и други, общо 16 вида.
Доклад в престижното американско списание Proceedings of the National Academy of Sciences разкрива, че хора с по-високи нива на витамин D имат по-голям шанс да преживеят рака на дебелото черво, на гърдата и на белите дробове. Това е изводът от 40 години изследвания на Университета в Сан Диего. Те показват, че приема на дневната доза от 400 -800IU може да намали наполовина риска от рак на гърдата и на червата.
От м. Февруари 2011г. за първи път на българския фармацевтичен пазар се предлага Витамин Д3 (холекалциферол) в таблетна форма. Продукта се нарича Sunny Vit и е произведен от патентован микрокапсулиран витамин D3 CapsuDar ® D3 на LycoRed Bio Ltd. - Израел. Една таблета съдържа 10µg(400IU) Vit.D3 (cholecalciferol).
От началото на месеца се предлага и така чаканата от майките течна форма на витамин D3 - Sunny Vit Oil. Една капка съдържа 10µg(400IU) Vit.D3 (cholecalciferol), което според педиатрите е най-точната дозировка при профилактика на рахит.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- По кое време на деня се пият витамините и добавките
- Хранителни добавки и витамини за напълняване и апетит
- Лекарства и добавки срещу нервно напрежение и стрес
- Кои добавки са ефективни при артрит?
- Гарциния камбоджа, Индийска ягодка
- Кръвният шоколад Хематоген - полезният десерт от СССР
- Натурални средства срещу липоми
- Рутин (витамин Р): полезни свойства и приложение
- Пиния
- Лецитин: полезни свойства и приложение
Коментари към Хранителните добавки - оптимална защита от рак на гърдата