Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Чаша бира на ден защитава от загуба на слуха

Чаша бира на ден защитава от загуба на слуха

Чаша бира на ден защитава от загуба на слуха - изображение

Чаша бира на ден може да бъде превантивна мярка при загуба на слуха в бъдеще, поради високото ниво на желязо, информират учени от Университета в Пенсилвания.

Една чашка бира на ден може да бъде средство за защита от загуба на слуха. Тази популярна напитка съдържа повишени нива на желязо, което способства за предотвратяване на глухота според учените. Зелените листни зеленчуци, кафявият ориз и някои сортове месо също помагат да се повиши нивото на желязо в организма. Въпреки това количеството не е твърде голямо, защото от анемия или недостиг на желязо страдат 30% от населението на света.

В изследване на повече от 300 000 души се откроява много отчетливо връзката между анемията и загубата на слуха. Недостигът на този минерал причинява сензорни нарушения на слуха - увреждане на ушната мида или нервните сигнални пътища. Освен това липсата на желязо може да доведе до кондуктивна загуба на слуха - проблеми с костите на средното ухо.

Учените са анализирали нивото на недостиг на желязо при доброволците по техните медицински картони. При 1,6% от участниците са регистрирани кондуктивна, сензоневрална загуба на слуха, дори и глухота. При 0,7% е била диагностицирана анемия. Оказало се е, че недостигът на желязо е пряко свързано със сензоневралната загуба на слуха, а по-малко изразена е когнитивната загуба на слух. Според по-задълбочени анализи специалистите подчертават, че е повишен рискът и от двата вида загуба на слух при пациенти с анемия.

Като превантивна мярка учените препоръчват по една чаша бира на ден. Уточнява се, че с количеството не трябва да се прекалява.

Изследването е публикувано в JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery.

Снимка; hdwallpapersact.com


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноМедицински изследванияПсихологияЗдравни съветиНовиниЛайфстайлЛеченияСпортСнимкиХранене при...Алтернативна медицинаКлинични пътекиИнтервютаОрганизацииСоциални грижиИсторияОбразованиеРецептиХрани и ястияБотаника