Начало Здравна медиа Любопитно Екология Черно море се обагри в тюркоазено синьо

Черно море се обагри в тюркоазено синьо

Черно море се обагри в тюркоазено синьо - изображение

Сателит на американската астрономическа агенция НАСА е заснела от космоса Черно море в тюркоазено син цвят. Редкият феномен е заснет на 29 май и сглобен от множество сателитни снимки. Образът е наречен „Тюркоазени вихри в Черно море“.

Няколко дни Черно море преобладава в тюркоазен цвят, като това се наблюдава по цялото крайбрежие. Според учени от Института по океанология във Варна явлението се дължи на цъфтежа на конкретен вид планктон. Това се случва всяка година в късна пролет - към края на май месец и през юни. Красивият цвят на водите на Черно море се дължи на цъфтежа на водорасли от клас коколитофори и конкретно на вида "Емилияния Хуксли". При изследване с биологични проби е потвърден цъфтежът именно на този вид водорасли. Експертите от Института по океанология поясняват, че фитопланктонът “Емилианиа Хуксли” не представлява опасност за туристите и не е токсичен.

Според рибарите обаче цветът на водите на Черно море се променя постоянно, но това е обичайният му цвят в началото на летните дни.

От няколко дни морето преобладава в тюркоазено синьо на места и това е повод за множество фотосесии сред туристите.

Специалистите припомнят, че в края на месец август ще се наблюдава цъфтежа на друг вид планктон  - фосфоресциращ.

Черно море се обагри в тюркоазено синьо

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Experience.bg Bulgaria, NASA Visible Earth
Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЗдравни съветиНовиниЛюбопитноСпорт и туризъмАлтернативна медицинаЛайфстайлИсторияРецептиСпортБотаникаОрганизации