Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Честата употреба на масло от рапица може да влоши паметта

Честата употреба на масло от рапица може да влоши паметта

Честата употреба на масло от рапица може да влоши паметта - изображение

Проучване доказва, че маслото от рапица може да не е най-добрият избор, когато става въпрос за здравето на мозъка. То обикновено се счита за здравословно заради високото съдържание на полиненаситени и ниско наситени мазнини.

Рапицата спечели репутацията си на растение, от което се прави полезно масло откакто стана известно, че трансмазнините са изключително вредни за сърцето. Тя спечели сърцата с най-ниския процент наситени мазнини в сравнение с останалите растителни масла и с голямо количество фитостероли, понижаващи холестерола. Освен това продуктът, получен от рапицата, е евтин за разлика от зехтина например и така се превърна в един от най-популярните и предпочитаните за готвене.

Ползите от рапичното масло за сърцето са безспорни, но малко изследвания обръщат внимание на ефекта му върху здравето на мозъка. Последни проучвания откриват положителни взаимовръзки между зехтина и функцията на мозъка. Счита се дори, че той може да намали риска от развиване на болестта на Алцхаймер. Докато най-новото изследване за маслото от канола, както е другото име на рапицата, е доста противоречиво.

Учени са използвали мишки, за да наблюдават какви са ефектите на диета, богата на рапично масло, върху мозъчната тъкан. Експертите давали на една група гризачи по две чаени лъжици канола дневно, а втората група хранели нормално. Експериментът продължил 6 месеца.

В края на изследването специалистите установили, че животните, приемали рапично масло, имат влошена памет в сравнение с мишките от контролната група. Освен това в мозъците им било намалено количеството на пептида амилоид – бета 1-40, което според учените води до увеличаване на токсичните амилоидни протеини, свързани с болестта Алцхаймер.

Амилоид – бета 1-40 неутрализира действията на амилоид 1-42, което означава, че намаляването на 1-40, подобно на наблюдаваното в нашето проучване, оставя 1-42 непроверено", обяснява д-р Доменико Пратичо от Медицинско училище „Луис Катц“ към университет „Темпъл“. В модела на учените тази промяна в съотношението води до значителни невронни увреждания, намалени невронни връзки и увреждане на паметта.

В допълнение мишките, хранени с масло от канола, са повишили теглото си в сравнение с останалите, които били на нормална диета.

Учените не могат да кажат дали резултатите от проучването им ще се наблюдават и при хората, ако те използват толкова често масло от рапица. На пръв поглед изводите за действието на продукта върху мозъчната тъкан са свързани, макар резултатите да не са окончателни.

Старшият изследовател на проекта съветва все пак хората да внимават с употребата на маслото от рапица. Въз основа на доказателствата от проучването, то не трябва да се смята за еквивалентно на масла с безспорно установени ползи за здравето.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: forbes.com
Снимка: drweil.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиХрани и ястияРецептиБотаникаЛайфстайлПсихологияЛюбопитноХранене при...НовиниФизиологияПатологияАлт. медицинаОрганизацииИсторияСнимкиКлинични пътекиИзследванияСпециалистиСпорт