Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Шампоани против въшки могат да предизвикат поведенчески проблеми при децата

Шампоани против въшки могат да предизвикат поведенчески проблеми при децата

Шампоани против въшки могат да предизвикат поведенчески проблеми при децата - изображение

Шампоаните против въшки, съдържащи като активна съставка пиретроиди, биха могли да засегнат нерв в мозъка на детето и да доведат до трайни социални и поведенчески проблеми, сочи проучване на учени от университета в Рен, Франция.

Пиретроидите са химични вещества, инсектициди, които се използват в репеленти против въшки и комари, също и в селското стопанство. Те са познати още от 1949 г. и се употребяват оттогава, но съвременните разработки са по-токсични за насекомите и остават по-дълго в околната среда. Значително много повече се използват в последните десетилетия, тъй като се смятат за по-безопасни от органофосфатите.

В изследването са участвали 3421 бременни жени от Бретан, Франция, които са били между 6-та и 19-та гестационна седмица. Децата на 287 от тях на 6-годишна възраст също са били присъединени към проучването. На всички са взети проби от урина, които са анализирани за наличие на пиретроиди. Отделно поведението на момичетата и момчетата е оценявано чрез въпросник. Учените установили, че при жените, които са били изложени на високи нива на химикалите, три пъти по-вероятно е техните деца да проявят агресия и антисоциално поведение. Особено висок е този риск при момчетата.

Специалистите съветват да се проверяват активните съставки на шампоаните против въшки. Препоръчват се такива, които не са инсектицидни или хората да се доверерят на добре познатите методи, известни още от предците.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: frugalandthriving.com.au

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЗдравни проблемиНовиниИсторияАлтернативна медицинаЛюбопитноЛайфстайлБотаникаПроизводители