Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Швейцарски и британски учени доказаха, че хомеопатията е безполезна

Швейцарски и британски учени доказаха, че хомеопатията е безполезна

Швейцарски и британски учени доказаха, че хомеопатията е безполезна - изображение
Швейцарски и британски учени сравниха хомеопатията с плацебото. Тяхното изследване е публикувано в авторитетно медицинско списание.

През 2002 г. фондацията, основана от американски скептик Джеймс Ренди, обеща 1 милион долара на всеки, който убедително може да докаже, че хомеопатичните средства могат да лекуват. До ден-днешен никой не е получил наградата.

Професор Матиас Егер от Бернския университет и неговите колеги от Цюрих и Бристол са провели 110 лабораторни теста. Те не са открили нито едно свидетелство, че хомеопатията е с нещо по-добра от плацебото.

Учените предлагат да се проведе по-задълбочено и мащабно изследване. Те съветват лекарите да бъдат смели и да обяснят на своите пациенти, че от хомеопатията няма полза.

Професор Егер смята, че някои хора се чувстват по-добре след приемането на хомеопатични лекарства, но е склонен да свързва този ефект с психологическия фактор.

От само себе си се разбира, че хомеопатите и техните пациенти не приемат изводите на учените. И дългогодишният спор по въпроса продължава.

За Framar.bg:

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛюбопитноНовиниИсторияБотаникаНаправления в медицинатаЛеченияКлинични пътекиСоциални грижиНормативни актовеАнкетиДиетиЗаведенияАлтернативна медицинаСпециалистиОрганизацииПроизводителиПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиХранене при...ИнтервютаМедицински изследванияГеографияЛичностиСпорт