Съставката капсаицин, придаваща лютивия вкус на чушките, неутрализира раковите клетки
Съставката капсаицин, придаваща лютивия вкус на чушките, неутрализира раковите клетки. Твърдението е на индийски учени и е потвърдено от Американското химическо общество.
Досега изследвания с мишки показваха, че при рак на простатата капсаицинът убива ракови клетки, а здравите клетки остават незасегнати.
Според учените капсаицинът се свързва с мембраната на ракова клетка и в резултат клетъчната мембрана се разделя на части. Специалистите все още работят по опознаването на молекулярната пътека, която предизвиква въпросната реакция, но са убедени, че следващи изследвания ще позволят да се открият пътища за постигане на същия ефект в противоракови терапии.
Коментари към Съставката капсаицин, придаваща лютивия вкус на чушките, неутрализира раковите клетки