Начало Здравна медиа Любопитно Екология Явлението Ла Ниня, което е студената противоположност на Ел Ниньо, вече приключи

Явлението Ла Ниня, което е студената противоположност на Ел Ниньо, вече приключи

Явлението Ла Ниня, което е студената противоположност на Ел Ниньо, вече приключи - изображение

Явлението Ла Ниня, което е студената противоположност на Ел Ниньо, вече приключи.

"Това определено е едно от най-кратките явления Ла Ниня", заяви Майк Халпърт от Центъра за климатични прогнози на американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата. Той поясни, че Ла Ниня е охлаждане на някои части от екваториалния Тих океан, което променя моделите на климата по света.

Явлението обикновено продължава малко повече от година и е по-дълго от Ел Ниньо. Този път обаче то бе регистрирано през октомври и приключи през януари.

"Но макар да беше и слабо, и кратко, то определено повлия на климата", каза още Халпърт. Той посочи като пример необичайния студ в Аляска, Западна Канада и американските Северни равнини през месеците декември и януари.

Компютърните модели показват, че Ел Ниньо ще се зароди отново в края на лятото или през есента, но засега Националното управление по изследване на океаните и атмосферата се въздържа от дългосрочни прогнози. Краят на Ла Ниня оставя земята в неутрално състояние, което прави сезонните и дългосрочни прогнози по-трудни.

Ла Ниня се характеризира с необичайно студени океански температури.

При едно от последните си проявления от август 2011 до март 2012 година, пострадаха посевите на царевицата и соята в Аржентина и Бразилия, явлението причини и най-силната суша за последните 100 години в Тексас и увеличи количеството на ураганите, застрашаващи крайбрежните райони на САЩ.

Снимка: fresher.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлНовиниСнимкиЗдравни съвети