Начало Здравна медиа Любопитно Екология 3/4 от животинските видове може да изчезнат от Земята през следващите векове

3/4 от животинските видове може да изчезнат от Земята през следващите векове

3/4 от животинските видове може да изчезнат от Земята през следващите векове - изображение

Земята е в периода на „шестото голямо изчезване на животински видове“. Учени алармират, че 3/4 от видовете могат да изчезнат от Земята въобще през следващите векове. Данните са изключително тревожни, още повече, че човешката дейност допринася за увеличаването на процеса, предава Си Ен Ен.

Според учените Жерардо Себайос от Автономния национален университет на Мексико и неговият съавтор в проучването Пол Ерлих от университета в Страдфорт тези данни дори не показва пълната картина на „биологичното унищожение“ върху Земята. 1/3 от изследваните 27 600 вида животни – птици, влечуги, бозайници и земноводни свиват своя териториален обхват и са намалели значително по брой.

От 177 подробно проучваните бозайници е установено, че те са загубили минимум 30% от територията си на обитаване. Над 40% от тези видове са претърпели голям спад в популацията си. Те са загубили над 80% от географската си област на разпространение. Данните са за периода от 1900 г. до 2015 г.

Като пример учените посочват, че рибката Catarina в Мексико е изчезнала през 2014 г., а прилепът „Christmas Island pipistrelle” е изчезнал още през 2009 г.

Изследването показва, че предстои да изчезнат много видове растения и животни. Сред намалелите видове са африканския слон, който по брой е наполовина спрямо миналия век. По данни в момента са известни около 400 000 африкански слонове в дивата природа.
Заплашени от изчезване са ягуарите и селската лястовица.

При стандартните темпове на живот се предполага, че от изчезване са заплашени повече от 100 вида животни от предполагаемото. Това според специалистите е изключително висока степен на изчезване на популацията.

Всички учени са категорични, че човешката дейност допринася за скоростните темпове на безпрецедентната биокриза.

Изследването е публикувано в "Proceedings of the National Academy of Sciences".

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Africa Tours

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлЛюбопитноНовиниИсторияТестовеПсихологияЗдравни съветиСпортЛеченияАлтернативна медицинаЗаведения