Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... 177 кита са убити в Япония в името на науката

177 кита са убити в Япония в името на науката

177 кита са убити в Япония в името на науката - изображение

Япония обяви, че са убити 177 кита по североизточното крайбрежие на страната в името на науката. Това предизвика гнева и недоволството на природозащитници и активисти за правата на животните.

Предварително определения брой от Агенцията за рибарство в страната са убити 43 малки ивичести кита от вида северен кит-джудже и 134 сейвала – вид от семейство ивичести китове, съобщава Channel NewsAsia.

Япония е подписала мораториума за Международната комисия по китолова за риболова, но продължава уловът и убийството на китове чрез вратичка в закона, която го позволява в името на научни цели.

Изследвания са необходими, за да се прецени конкретния брой на устойчив улов, както и да се докаже, че може да се възобнови търговският китолов, констатира шефа на японската риболовна агенция. Той поясни, че популацията на китове е изключително голяма, за да се засегне улова на традиционен източник на храна. Отделно търсенето на месо от китове е намаляло драстично през годините в Япония. А външният натиск върху Япония да преустанови китоловът единствено подклажда желанието на политици и консерватори да го поддържат по-устойчиво.

В открито море често се срещат сблъсъци между японски китоловци и защитници за правата на животните.

Исландия и Норвегия са единствените държави в света, които разрешават китоловът с търговска цел.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: The IndependentОще по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноИсторияЛайфстайлАнкетиПсихологияНовиниСнимкиЗдравни съветиСпортАлт. медицинаДиетиРецепти