Начало Здравна медиа Любопитно Отслабване и спорт 30-минутна тренировка е достатъчна, за да се промени тъканта на сърцето

30-минутна тренировка е достатъчна, за да се промени тъканта на сърцето

30-минутна тренировка е достатъчна, за да се промени тъканта на сърцето - изображение

30-минутна тренировка на пътечката за бягане е достатъчна, за да се промени тъканта на сърцето. Това се дължи на факта, че интензивността на гените, използвани за възстановяване на увредена ДНК се увеличава в отговор на упражненията, информират екип от учени от университета в Мериленд, Източна Каролина, университета в Тексас и със специалисти от Бразилия.

Медиците са доказали, че спортните тренировки могат да доведат до ремоделиране на тъканта на човешкото сърце. Резултатите от изследването са много важни за разбирането на това по какъв начин точно физическите упражнения оказват защитно въздействие на сърцето. Учените подчертават, че задействаните в този процес гени са много важни за стабилността на генома. Дори след една спортна тренировка за издръжливост се отбелязва повишена експресия на тези гени, което оказва защитен ефект и понижава риска от сърдечносъдови заболявания.

Тези заключения са направени на базата на изследване на сърцето на мишки след половин часова тренировка в специално колело за бягане. Учените са наблюдавали изразността на гените, които след това са сравнени с гените на мишки, които не са подлагани на физическа тренировка. Получените резултати са напълно приложими за хората, защото в човешкия организъм гените се регулират по същия начин.

Специалистите смятат, че правилното разбиране на процеса и базовата биология на сърцето в бъдеще ще позволи разработването на методи за увеличаване на продължителността на живот и безлекарственото лечение на хронични болести на сърцето, сред които на първо място се причислява повишеното кръвното налягане и хипертонията. Това увеличава риска от инфаркти и инсулти, които са причина за фатален край за много хора по света.

Снимка: PopSugar

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлНовиниСнимкиИсторияХранене при...ОрганизацииАлтернативна медицинаСпортЛеченияМедицински изследванияБотаникаСпециалистиКлинични пътекиНормативни актове