Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве 4 грешки при пиенето на лекарства

4 грешки при пиенето на лекарства

4 грешки при пиенето на лекарства - изображение

ГРЕШКА ПЪРВА

Медикаментите се приемат от време на време, не постоянно. А всички кардиологични лекарства не трябва да се приемат на отделни курсове: "пием ги малко и ги захвърляме". Медикаментите за сърце са вид заместваща терапия, т.е помагат ни само докато ги приемаме. След спиране на приема им може да усетите действието им още една седмица или две, а след това... В някои случаи рязкото им спиране води до синдрома на отмяната - симптомите на заболяването веднага се обострят.

Не вярвайте на рекламните призиви за отказ от лекарствата. В случая с кардиологичните препарати това може да ви струва живота.

 

ВТОРА ГРЕШКА

Много хора започват самостоятелно да приемат няколко комбинирани препарата със сходно действие или един и същ, но с различни търговски наименования. Дори нещо по-лошо - за по-добър ефект пациентите започват да пият несъвместими лекарства, без да се консултират с лекуващия лекар. Това се случва обикновено, когато лекарството се ''предписва'' от приятел или съсед, на когото е помогнало. Но хората са различни, а и сърдечните заболявания също. Това трябва да ни подскаже недвусмислено, че и лекарствата трябва да се предписват индивидуално и на всеки отделен пациент лекарят предписва точно необходимата му в случая доза.

 

ГРЕШКА ТРЕТА

При купуване на даден лекарствен продукт ние не обръщаме внимание на производителя. Но производството на лекарствата е прецизен и високотехнологичен процес и от това до колко добре е произведено зависи и качеството му.

Днес в аптеките се продават масово така наречените генерични лекарства, т.е лекарства, които са произведени не от фирмите, патентовани за производството им, а от други фирми, които след изтичане на срока на патента са започнали произвеждането им по същата формула.

Генериците привличат клиентите си преди всичко с по-ниските си цени и в повечето случаи възпроизвеждат успешно оригинала. Но има и изключения, особено ако оборудването на фирмата е остаряло.

Дори наличието на незначително количество примеси, които са включени допълнително, или неточното спазване на пропорциите на съставките в дадено лекарство, може да изиграе отрицателна роля в лечението. Затова се опитайте да купувате оригинални продукти, въпреки че ще ви струват по-скъпо.

 

ГРЕШКА ЧЕТВЪРТА

Когато приемаме кардиологични лекарства, ние обикновено зацикляме върху показателите на кръвното ни налягане и нивата на холестерола ни. Страхът от високите стойности, например на кръвното налягане, кара човек да приема една таблетка след друга. Но резултатът може да се окаже плачевен.

Ако долната граница на кръвното налягане се повишава до 120 мм и по-нагоре, не е нужно да прибързвате. Просто трябва да се промени тактиката на лечението или да се избере друго лекарство, но само след консултация с кардиолог. Понякога налягането скача и започва да ни се вие свят на фона на съществуващата остеохондроза. В този случай резкият спад на кръвното налягане по принцип може да доведе до исхемичен мозъчен инсулт. Следователно, не трябва да се вкопчвате в хапчетата, а да отидете отново на лекар, за да се прецени ефектът на лечението.

Днес в арсенала на кардиолозите има много мощни и ефикасни препарати, но ако ги приемате не по предписание, може да си навредите на здравето.

За Framar.bg: в-к Доктор

Още по темата:

3.8, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиФизиологияИсторияНормативни актовеСпециалистиАнкетиХранене при...ЛайфстайлПроизводителиАптекиЛеченияОрганизацииАлтернативна медицинаСпортМедицински изследванияРецептиБотаникаКлинични пътекиСоциални грижиОткритияНаправления в медицинатаГеографияПсихологияИнтервютаТестовеЗаведенияОбразование