Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... 4 причини да имаме крещяща нужда от тишина

4 причини да имаме крещяща нужда от тишина

4 причини да имаме крещяща нужда от тишина - изображение

Голяма част от живота ни е пълен с толкова много шум, че вече го възприемаме като нормално нещо нормално, но в действителност има сериозни причини, при това научно обосновани, да се стремим към повече тишина.

Bright Side посочва кои са те:

Тишината подпомага създаването на нови мозъчни клетки

Изследване с мишки показва, че два часа тишина на ден подпомага създаването на нови клетки областта на мозъка, отговорна за умението ни да учим и помним.

Тишината провокира нашата креативност

Известно е, че човешкият мозък е активен, дори когато тялото е в покой. Именно тогава мозъкът обработва получената информация. Когато не е обезпокояван от излишен шум, той е много по-активен в творческото мислене и въображението.

Тишината ни помага да се освободим от напрежението

Изследвания показват, че постоянният шум уврежда мозъка, а това води до повишаване на стресовите хормони. Тишината има противоположния ефект - тя освобождава тялото и мозъка от напрежението и регулира кръвното налягане. Дори само две минути тишина са далеч по-релаксиращи от слушането на отпускаща музика.

Тишината подобрява умствените ресурси

Шумът е еднакво разсейващ и за хората, които работят, и за тези, които учат - в шумна среда се влошават и вниманието, и мотивацията. Когато работим в тишина се съсредоточаваме по-лесно и рискът от грешки е по-малък.

Снимка: highness magazine

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСоциални грижиАнкети