Начало Здравна медиа Любопитно Интимно 8 преимущества на целувката за здравето на човек

8 преимущества на целувката за здравето на човек

8 преимущества на целувката за здравето на човек - изображение

Целувката е не само прекрасен начин да се превърнат отношенията с любим човек в по-интимни и близки, но тя притежава и множество здравословни свойства, според специалисти от Германия.

Запознайте се с 8 от най-разпространените преимущества на целувката за здравето на човек.

1. При страстна целувка се обменят слюнка и микроби, което може да се счита за полезно за здравето. Тялото започва да произвежда невропептиди, като помагат на организма сам да се справи с микробите и бактериите. Слюнката от своя страна има противовъзпалителни свойства и действа като бариера за болестите. По този начин организмът се заздравява, укрепва се имунната система.

2. Скорошно изследване е показало, че по време на целувката организмът отделя  хормона на щастието – окситоцин, повишаващи ендорфини настроението и допамин, който способства за психологическото сближаване. За получаване на максимално преимущество в този план е необходимо целувката да продължава около 20 секунди.

3. Японски учени са открили, че дългата целувка в продължение на 30 минути забавя процеса на производство на хистамин – компоненти, които се отделят с клетките в отговор на наранявания и възпалителни алергични реакции. Това дава положителен ефект в борбата срещу симптомите на простуда и алергия.

4. Дори по време на най-скромната целувка само с устни се изработва допълнително количество слюнка. Това позволява да се неутрализира киселината в устната кухина, която е причина за развитието на кариес и отмива останали частици от храна по зъбите. Според някои учени минералните соли в слюнката могат да укрепят зъбния емайл.

5. Изчислено е, че по време на целувка в организма се изгарят по 6 калории в минута, при което човек активира близо 30 мускули на лицето. Като се има предвид, че при нормален ход със скорост от 6 км. на час човек изгаря по 6,67 калории на минута, то целувката се явява добра алтернатива.

6. За повече двойки това определение може да изглежда новост, но по качеството на целувката на мъжа, жените определят дали той е с дългосрочни намерения за отношения или единствено флирт. Това не е само разновидност на ласки, предразполагащи към секс. Жените съдят за мъжете по тяхната способност да се целуват.

7. Доста експерти смятат, че при тренировка на мускулите по време на целувката се подобрява циркулацията на кръвта, а това  представлява превенция против стареене и защита срещу бръчки.

8. Когато човек целува друг се повишава самооценка му, което осигурява множество преимущества за психиката. Колкото по-добре се чувства човек, толкова по-добре изглежда и толкова по-добре се справя с проблеми и стресови ситуации.

Филематологията е направлението, което изучава фундаменталните, психологически, физиологически и други особености на целувката. Това е наука, посветена на изучаването на реакциите, които се случват в организма на човек докато се целува.

Названието произлиза от гръцката дума "филема", която означава целуване.

Понастоящем продължават проучванията в тази област.

Снимка: Sarcasm

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноСнимкиОрганизацииНовиниНормативни актовеПсихологияСпортХранене при...Алтернативна медицинаАнкетиСоциални грижиЗаведенияЛеченияТестовеИнтервютаПроизводителиИсторияРецептиОбразованиеОткритияКлинични пътекиБотаника