Начало Здравна медиа Научни публикации Как ревматоидният артрит влияе на бъбреците?

Как ревматоидният артрит влияе на бъбреците?

Как ревматоидният артрит влияе на бъбреците? - изображение

Ревматоидният артрит е системно автоимунно заболяване, което причинява хронично възпаление на ставите. Болестта може също да засегне тъканите около тях , както и други органи в цялото тяло - сърцето, белия дроб, очите и кръвоносната система.

Много често, свързаното с ревматологичните заболявания възпаление, засяга и бъбреците. Учените са установили, че пациентите с ревматоиден артрит развиват два пъти по-често хронично бъбречно заболяване, в сравнение с останалите.

Бъбреците, два органа с бобовидна форма и големина на човешки юмрук, филтрират отпадъчните вещества от кръвта и ги отделят в урината, регулират електролитите (минералните соли) в организма и поддържат баланса на pH.

Проучване на клиника „Мейо“, проведено в рамките на период от 20 години и включващо 813 участници с ревматологични заболявания и 813 участници без ревматологични заболявания, изтъква на преден план няколко рискови фактора, свързани с хроничното възпаление при ревматоидния артрит.

  • Употреба на кортикостероиди

Ревматолозите често предписват кортикостероиди за лечение на болките в ставите. Проучването на клиника „Мейо“ препоръчва лекарите да бъдат по-внимателни с тези лекарствени средства, които могат да имат нежелани странични ефекти върху бъбреците с течение на времето.

  • Високо кръвно налягане 

Пациентите с ревматологични заболявания често страдат от сърдечни заболявания. Важно е да се вземат мерки срещу тях, тъй като проблемите със сърцето в много от случаите „разболяват“ и бъбреците.

  • Затлъстяване, високо кръвно налягане, сърдечните заболявания

Ако имате наднормено тегло е добре да намалите килограмите си до оптималните за Вашите възраст, пол, височина и телесна конструкция. Намаляването на теглото ще спомогне за ограничаване на риска от развитие на сърдечно заболяване, а с течение на времето, и на хронично бъбречно заболяване.

  • Висок холестерол 

Високите нива на холестерол в кръвта допринасят за повишеното кръвно налягане и развитието на сърдечносъдови заболявания.

  • Високи нива на натрий 

Голямото количество сол в кръвта също допринася за високото кръвно налягане и сърдечносъдовите заболявания, които, на свой ред, могат да доведат до хронично бъбречно заболяване. Обърнете внимание на „скритата“ сол, която приемате с храната – проверявайте етикетите на преработените храни и скрийте солницата далеч от погледа си. Вместо това включете в диетата си много пресни зеленчуци, пълнозърнести храни, пилешко месо, яйца, бобови растения и варива и някои млечни продукти като прясно мляко и сирене. Употребявайте растителни мазнини, например зехтин за готвене и директна консумация. Пийте много вода и стойте далеч от сладкишите

Някои лекарствени средства, изписвани срещу хроничната болка в ставите, включително определени нестероидни противовъзпалителни средства (като например аспирин, аналгин), също могат да засегнат бъбречната функция. Затова към тях трябва да се подхожда с внимание от страна на лекарите и пациентите. Проучването също така препоръчва на пациентите да се правят изследвания на кръв и урина най-малко веднъж годишно за проверка на бъбречната функция.

Повече за ревматоидния артрит можете да намерите на информационния портал за най-честите автоимунни заболявания www.probudise.bg

Тази статия е част от информационната кампания "Пробуди се"

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ПУБЛИКАЦИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ПУБЛИКАЦИЯТА

ПУБЛИКАЦИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиБотаникаНаучни публикацииНовиниЛюбопитноВидеоПсихологияИнтервютаНормативни актовеОрганизацииХранене при...Алт. медицинаЛеченияИзследванияКлинични пътекиИсторияСпециалистиАнкетиФизиологияДиетиПатологияСнимкиЗаведения