Начало Здравна медиа Научни публикации Физиотерапията е по-добрият вариант за страдащите от дегенеративен колянен артрит

Физиотерапията е по-добрият вариант за страдащите от дегенеративен колянен артрит

Физиотерапията е по-добрият вариант за страдащите от дегенеративен колянен артрит - изображение

Екип от специалисти по хирургия, физиотерапия и клинична медицина обединиха съвместни усилия, за да докажат че колянната артроскопия не е най-доброто налично решение за спиране на болката и подобряване подвижността на тялото при пациенти, които имат дегенеративен колянен артрит от дълго време.

Физиотерапията дава по-големи ползи от оперативните процедури

Традиционната физиотерапия ангажира пациентите с леки физически упражнения, което води до постепенно подобряване на цялостното им здраве. Това я прави много по-ефективна от хирургическата интервенция, особено за случаите на пациенти, страдащи от болезнени артритни заболявания. Това гласи ново изследване, публикувано в Британския журнал по медицина. Научната статия защитава становището, че процедурите по артроскопия на коляното, прилагани при диагностициране и последващо лечение, са твърде близки до хирургичното отваряне и налагат немалък възстановителен период, което ги слага в графата „неподходящи“ най-вече за пациентите с колянен артрит.

Леките физически упражнения противодействат на болката и засилват подвижността

Вместо оперативно лечение, физиотерапевтите препоръчват по-леко физическо раздвижване. Ако това не даде желаните резултати, тогава лекуващите лекари трябва да обмислят други варианти за лечение.

Учените сравнили състоянието на пациентите след подлагане на колянна артроскопия с това на пациенти, преминали курс на физиотерапия и медитация. Оказва се, че физическата активност в по-лека форма, съобразена с препоръките на медицинско лице, дава значително по-добри резултати, изразяващи се в по-ниски нива на болка и подобрена подвижност на тялото в дългосрочен план.

Колянна артроскопия – полезен ефект, но краткотраен

Екипът от учени стига до този извод след щатно анализиране на резултатите от 25 по-стари научни наблюдения, които са изследвали влиянието на колянната артроскопия върху болезнената става и нейното функциониране. Положителен ефект действително има, но само за кратко време, което води до логичното заключение, че процедурата не е достатъчно благонадеждна, що се отнася за третиране на симптоми на болка и намалена подвижност при хора с дегенеративен артрит.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ПУБЛИКАЦИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ПУБЛИКАЦИЯТА

ПУБЛИКАЦИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиНовиниЛюбопитноВидеоПсихологияХранене при...ИнтервютаАлт. медицинаОрганизацииНормативни актовеНаучни публикацииЛеченияКлинични пътекиИзследванияБотаникаИсторияАнкетиСпециалисти