Начало Здравна медиа Научни публикации Supportan® в хранителната терапия на пациенти с онкологични заболявания

Supportan® в хранителната терапия на пациенти с онкологични заболявания

Supportan®  в хранителната терапия на пациенти с онкологични заболявания - изображение

Малнутриция при пациенти с онкологични заболявания

Раково болните пациенти често са недохранени още по време на поставяне на диагнозата. В действителност загубата на тегло възниква в началото на заболяването и става явна в хода на прогресията.В зависимост от локализацията и стадия на тумора, 31-87% от пациентите са съобщили за отслабване още преди изясняване на диагнозата, като най-висока честота на малнутриция се наблюдава при пациенти с рак на панкреаса (85%), стомашно-чревен рак (80%), рак на белия дроб (69%) или при такива с напреднало онкологично заболяване. Хранителният прием при пациенти с рак може да бъде намален по множество причини, затова днес малнутрицията се определя като прогностичен фактор за скъсена преживяемост, ниско качество на живот и лош отговор към терапия.

Препоръки на ESPEN за хранителна терапия при онкологични заболявания

Важна терапевтична цел при пациенти с рак е подобряване на функцията на органите и изхода от заболяването чрез профилактика и лечение на недохранването и поддържане на физическата сила.3 Когато хранителният статус не може да се поддържа с помощта на нормално хранене, се препоръчва специализирана хранителна подкрепа чрез ентерално хранене (EN). Според насоките на ESPEN в неоперативната онкология, EN трябва да започне в случаите на вече съществуващо недохранване или ако приемът на храна се очаква да бъде намален до по-малко от 60% от очакваните енергийни разходи за повече от 7-10 дни. Хранителната терапия с EN подпомага отговора на пациента към химиотерапевтичното лечение и по-бързото му възстановяване, с което и допринася за подобряване на качеството на живот.

Основни характеристики на продукта и предназначение

Supportan® и Supportan® ДРИНК са ентерални храни за сондово и перорално приложение за хранене на пациенти с рак, хронични катаболни заболявания и/или кахексия, както и за пациенти, изложени на риск от недохранване с високи енергийни и протеинови нужди. Предназначени са да отговорят на специфичните метаболитни изисквания на онкологичните пациенти:

  • Високо съдържание на ейкозапентаенова киселина (EPA) от рибено масло, която забавя мускулната атрофия, укрепва имунната защита, подобрява физическото състояние и активност на пациенти с кахексия, и подобрява качеството на живот.
  • Високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати, което осигурява енергия за пациента, а не за развитието на тумора.
  • Обогатяване със средноверижни триглицериди (MCT), за да се осигури добър чревен толеранс, абсорбция и енергия.
  • Високо съдържание на протеини и особено богати на аминокиселини с разклонени вериги, за да се компенсира увеличената обмяна на протеини и да се осигури субстрат за възстановявяне на загубената мускулна маса.
  • Осигуряване на препоръчителната дневна доза антиоксиданти (витамини А, С, Е, ?-каротин и селен) за защита на организма.
  • Висока енергийна стойност в малък обем съобразно специфичните потребности.
  • Пребиотични фибри, които осигуряват нормална чревна функция и подпомагат нормалната чревна микрофлора.
  • Предлагат се за сондово хранене и за перорален прием, за да се удовлетворят индивидуалните нужди на пациента.

Supportan® е диетична храна за специални медицински цели. Не съдържа лактоза и глутен. За допълващо хранене дозировката е 500 ml/ден със сонда за ентерално хранене, равняващо се на дозата от 2 g ЕРA или 2 бутилки/ден (DRINK). Като основна храна ? 1000 ml/ден или ? 5 бутилки/ден (DRINK). При продължителна употреба на продукта е необходимо наблюдение от специалист във връзка с приема на високо съдържание на протеини, рибено масло и понижен внос на натрий. Нивото
на натрий трябва да се мониторира редовно и да се обсъди допълнителен
прием при необходимост. Не е подходящ за деца под 1 година.

Заключение

Малнутрицията в онкологията е многофакторно състояние, което включва спектър от нарушения от анорексия до кахексия с негативна прогностична и предиктивна стойност. Хранителната подкрепа трябва да бъде неразделна част от антитуморното лечение, като нейната главна цел е поддържане на адекватен нутритивен статус и избягване на прогресираща онкологична загуба на тегло. Изборът на нутритивни подходи трябва да бъде индивидуален, основан на предварителна клинична оценка и съобразен с препоръките в ръководствата за клинична практика, основани на доказателства (ESPEN).

Статията е публикувана със съдействието на Фрезениус КабиИзточници:
1. Arends J., G .Bodoky, F.Bozzetti et al. ESPEN Guidelines on Enteral Nutrition: Non-surgical oncology. Clin Nutr, 25, 2006, 245–59.
2. Barber M.D., J.A. Ross, K.C. Fearon. The anti-cachectic effect of fatty acids. Proc Nutr Soc, 57, 1998, 571–6.
3. Barber M. D., J. A. Ross, T. Preston, A. Shenkin, K. C. Fearon. Fish oil-enriched nutritional supplement attenuates progression of the acute-phase response in weightlosing patients with advanced pancreatic cancer. J Nutr, 129, 1999, 1120–5.
4. Barber M. D., D. C. Mcmillan, T. Preston, J. A. Ross, K. C. Fearon. Metabolic response to feeding in weight-losing pancreatic cancer patients and its modulation by a fish-oil-enriched nutritional supplement. ClinSci (Colch), 98, 2000, 389–99.
5. Barber M. D. Cancer cachexia and its treatment with fish-oil-enriched nutritional supplementation. Nutrition, 17, 2001, 751–5.


5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ПУБЛИКАЦИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ ПУБЛИКАЦИЯТА

ПУБЛИКАЦИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ПрезентацииЛайфстайлИсторияНаправления в медицинатаНовиниСпециалистиЛюбопитноПсихологияВидеоЗаведенияАлт. медицинаКлинични пътекиОрганизацииИзследванияНормативни актове