Съни Вит Ойл Фемили – витамин D3 за цялото семейство
Витамин D участва в регулацията на костната и минералната обмяна в организма и също така поддържа функцията на имунната система. Човешкото тяло го произвежда естествено под въздействието на ултравиолетовите слънчеви лъчи, а също така може да се набави и чрез прием на някои храни от животински произход или хранителни добавки.
Витамин D е представен под две основни форми – витамин D2 (ергокалциферол) и витамин D3 (холекалциферол). И двете форми се приемат от храната и се абсорбират в тънкото черво. Молекулата на витамин D е хидрофобна – тоест, неразтворима във вода и разтворима в мазнини, той се намира в храни, богати на липиди. Животинските храни са много по-богати на витамин D от растителните храни.
Основни ефекти на витамин D
Витамин D подпомага усвояването на калций от храната и поддържа концентрациите на калциеви и фосфатни йони в кръвта. Калциевите и фосфатните йони участват в растежа, моделирането и минерализацията на костите. Калциевите йони са есенциални и за правилната функция на мускулите.
През последните години бе установено, че витамин D участва в регулацията на имунната, сърдечно-съдовата и други жизнени системи в човешкия организъм. Генни проучвания показаха, че витамин D се свързва с хиляди гени, като може да ги активира или потиска. Оказа се, че действието на витамин D е много по-широко от това, което се знаеше досега. Това насочи интереса на учените към изследване на допълнителните биологични ефекти на този витамин и разкриването на техните клетъчни и молекулни механизми.
Витамин D и COVID-19
При повечето хора COVID-19 се развива като грипоподобно заболяване. При някои хора обаче болестта се усложнява с пневмония, дихателна недостатъчност, цитокинова буря, възпаление на сърцето, възпаление на кръвоносните съдове, развитие на тромбоза и други сериозни усложнения.
Всички тези тежки и животозастрашаващи реакции се дължат на прекомерна възпалителна реакция. Възпалителната реакция в човешкия организъм се контролира от регулаторните Т-лимфоцити. При хората с тежко протичане на COVID-19 се наблюдава понижен брой на регулаторните Т-лимфоцити. Витамин D има противовъзпалително действие и повишава броя и активността на регулаторните Т-лимфоцити. Други витамини с подобно действие са витамин А и витамин В3 (ниацин).
Няколко клинични проучвания потвърдиха, че добавянето на витамин D към храната в доза 2000-4000 единици дневно води до повишение на регулаторните Т-лимфоцити в кръвта и подобряване на способността им да потискат възпалителната и имунната реакция при здрави доброволци и пациенти с възпалителни и автоимунни заболявания.
Тези данни повишиха интереса на лекари и пациенти към хранителните добавки с витамин D в условията на пандемията от коронавирус.
Витамин D от слънцето
Витамин D се продуцира от кожата под действие на ултравиолетовите слънчеви лъчи. Излагане на слънце за 15-20 минути е достатъчно за набавяне на необходимата дневна доза от този витамин. В кожата се образува неактивна форма на витамин D, която претърпява последователно активиране в черния дроб и бъбреците.
Витамин D от храната
През зимния сезон витамин D може да се осигури от храната. Малко са храните, които съдържат витамин D в достатъчно количество. Богат ресурс на витамин D са мазните риби – сьомга, пъстърва, скумрия, както и рибеното масло. В по-малки количества витамин D се съдържа в яйчените жълтъци и черния дроб.
Много храни на пазара са фортифицирани – тоест, допълнително са обогатени с витамин D. Производителите добавят витамин D в ниска концентрация към прясното мляко, киселото мляко, маслото, плодовите сокове, готовите за консумация зърнени храни и др.
Дефицит на витамин D
Недоимъкът на витамин D се дължи на недостатъчен синтез в тялото (недостатъчен престой на слънчева светлина) и/или недостатъчен прием с храната.
Недостигът на витамин D води до развитие на рахит при децата и остеопороза при възрастните хора. Дефицитът на витамин D понижава устойчивостта на организма срещу инфекции и възпаления.
Повишен риск за недоимък на витамин D има при:
- Недостатъчно излагане на кожата на слънце.
- Хора в напреднала възраст. Способността на организма да синтезира витамин D намалява с възрастта.
- Хора с тъмна кожа. Тези хора се нуждаят от по-продължителен престой на слънце, за да синтезират достатъчно количество витамин D.
- Вегетарианци и вегани. Растителните храни не съдържат витамин D. В ниски количества този витамин е открит в някои видове гъби, доматите и чушките.
- Хора със затлъстяване, диабет и други метаболитни състояния. Тези хора обикновено се нуждаят от по-високи количества витамин D за задоволяване на метаболитните си нужди.
- Хора със заболявания, които не позволяват усвояване на мазнините. Витамин D е мастноразтворим витамин и се усвоява заедно с мазнините от храната.
- Кърмачета на естествено хранене. Кърмачетата получават всички необходими хранителни вещества от майчината кърма. Майки, които имат достатъчно количество витамин D, осигуряват достатъчно количество от този витамин и за децата си.
При тези групи хора е необходима суплементация на витамин D към храната.
Дневна доза на витамин D
Международните здравни организации насърчават дневен прием на витамин D в доза 600 IU (15 микрограма). За хората над 70-годишна възраст се препоръчва завишена доза – 800 IU (20 микрограма).
Рискове при прекомерен прием на витамин D
Витамин D е токсичен, ако се приема в твърде високи количества. Във висока концентрация витамин D води до много рязко покачване на концентрацията на калция в кръвта. Това води до редица нежелани ефекти – повръщане, мускулна слабост, нарушение на нервните функции и други негативни симптоми.
Как да си набавим витамин D през зимата?
Есенно-зимният сезон е рисков за развитие на дефицит на витамин D. В този период от годината се препоръчва следване на общ режим на здравословно хранене, богат на сезонни плодове и зеленчуци, съдържащи фибри, витамини и минерали. Необходимо е и по-често включване на хранителни продукти, богати на витамин D, и на фортифицирани продукти – мазни риби, яйца, говежди черен дроб, обогатени с витамин D млека, сокове, зърнени закуски и др.
Тъй като е невъзможно консумирането на достатъчно количество витамин D с храната, той може да се приема под формата на хранителна добавка – самостоятелно или в състава на мултивитаминен препарат.
Съни Вит Ойл Фемили – витамин D3 за цялото семейство
Съни Вит Ойл Фемили е маслен разтвор на витамин D3. Една капка от разтвора задоволява дневната нужда от витамин D. Този препарат e подходящ за приемане от всички членове на семейството и съдържа 1000 дневни дози. Маслената формула улеснява интестиналната резорбция на витамин D3, а концентрацията задоволява повишените метаболитни изисквания на организма през зимата . Хора, които страдат от нарушения на обмяната, затлъстяване, храносмилателни и други заболявания, се нуждаят от по-високи дози витамин D3.
При добавка на витамин D с храната трябва да се спазват прецизно упътванията на производителя.
Ако не сте сигурни от каква доза витамин D се нуждаете, използвайте по-ниски и сигурни дози. Съни Вит Ойл Фемили е хранителна добавка и не замества пълноценното хранене.
Използвана литература
- Weir K., Bhargava B., Chen Y. Does vitamin D deficiency increase the severity of COVID-19? Clin Med (Lond). 2020 Jul; 20(4): e107–e108. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7385774/
- Fisher S., Rahimzadeh M., Brierley C., Gration B., et al. The role of vitamin D in increasing circulating T regulatory cell numbers and modulating T regulatory cell phenotypes in patients with inflammatory disease or in healthy volunteers: A systematic review. PLoS One. 2019; 14(9): e0222313. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6759203/
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/
- Съдържание от HerbaMedica
Коментари към Съни Вит Ойл Фемили – витамин D3 за цялото семейство