Не микровълновата е вредна, а пластмасата, която нагряваме в нея

Може би откакто съществуват микровълновите фурни съществуват и притеснения за тяхната безопасност. Да, те могат да бъдат опасни, но може би не по причините, които си мислите.
Микровълновите печки затоплят храната чрез технология, която включва радиация, но това не е вида радиация, която причинява лъчева болест. Въпреки това мнозина смятат, че устройствата крият рискове за здравето и отказват да консумират храна, която е приготвена или стоплена в тях.
Изследователи доказват има ли основателни опасения по отношение на микровълновите фурни и безпочвени страхове.
- Вредна ли е микровълновата фурна
- Опасно ли е да се стои близо до устройството
- Изпускат ли микровълновите радиация и облъчват ли
- Пластмаса в микровълновата фурна
- Влияние на готвенето в микровълнова върху хранителните вещества
- Убива ли микровълновата печка бактериите
- Опасност от изгаряне
Вредна ли е микровълновата фурна
Микровълновите печки работят с технология, при която се използва радиация, но не вида, който довежда до лъчева болест. Те загряват храната посредством електромагнитни микровълни, които карат молекулите да вибрират. Тази вибрация генерира топлина и по този начин храната се затопля.
Енергията от микровълновата е в състояние да загрява и телесните тъкани по същия начин, по който загрява храната. Това нагряване може да причини изгаряния по кожата или катаракта на очите. Но това е малко вероятно, защото за да се получи този ефект, човек трябва да е вътре, плътно затворен във фурната.
Изследователят по физика на високите енергии Рахим Хашмани от Университета на Уисконсин в Мадисън, САЩ, обяснява, че единственият проблем с тези устройства би бил, ако човек многократно се излага на микровълнов източник и вследствие на това започне да се нагрява. "Но това не е по-различно от това да стоите много близо до открит пламък", допълва той.
Опасно ли е да се стои близо до устройството
Ако вратата е затворена и добре уплътнена, няма вреда за здравето. Електромагнитните вълни в микровълновата фурна са част от така наречената нейонизираща радиация. Тя не е радиоактивна като йонизиращата, използвана в ядрената енергия или рентгеновите лъчи. Според американския Национален институт по рака "нейонизиращата радиация включва видима, инфрачервена и ултравиолетова светлина; микровълни; радиовълни и радиочестотна енергия от мобилни телефони. Не е установено повечето видове нейонизираща радиация да причиняват рак".
Микровълновата печка така е направена, че задържа радиацията вътре, а когато е изключена или вратата отворена, блокира микровълните. Ако устройството не е повредено и работи правилно, рискът от излагане е почти нулев. За да се намали евентуална опасност, Агенцията по храните и лекарствата (FDA), САЩ, препоръчва избягването на директното стоене до микровълновата или да се натиска, докато е в режим на работа.
Изпускат ли микровълновите радиация и облъчват ли
Микровълновите печки имат вградени функции за безопасност, които не позволяват да се произвежда енергия при отваряне на вратата. "Когато затворите вратата на микровълновата, тя действа като малка клетка, известна още като кафез на Фарадей", обяснява Хашмани. Вътрешните метални стени на устройството изпълняват функцията на огледала, карайки електромагнитните вълни да отскачат навътре. Вратите, които не се затварят плътно поради наслоени замърсявания, нарушени уплътнения или други видими повреди, увеличават рисковете за облъчване. За да се предотврати подобна опасност, никога не използвайте микровълнова печка, ако вратата й не се затваря правилно и уплътненията не са вече годни. В същото време ги поддържайте и чисти.
Хашмани е откровен, че производствените дефекти, които причиняват пролуки и пукнатини, могат да направят така, че електромагнитните вълни да "изтичат". Но според него те са твърде слаби, за да създават опасност. Микровълновата енергия не може да бъде подушена или видяна, което затруднява откриването на подобни повреди. Ученият споделя как може да се провери дали има "теч" - електромагнитните микровълни и честотите на Wi-Fi сигнала са много близки и ако вторият се изгуби, когато включите микровълновата, значи имате "теч".
Пластмаса в микровълновата фурна
Използването на пластмаса в микровълновата остава проблематично. Пластмасовите кутии, които съхраняват студени храни, ще доведат до отделяне на химикали в храната по време на готвене в устройството. На пазара има вече пластмасови съдове за храна, подходящи за микровълнова фурна, които се опитват да намалят риска. Но скорошно проучване сочи, че те също позволяват на микропластмасите да се отделят в храната по време на нагряване. Има доказателства, че микропластмасите нанасят вреди на здравето, което води до извода, че може би не съществува безопасна пластмаса за употреба в микровълнова.
Джеф Кълбъртсън, доктор по медицина и пенсиониран почетен професор по хранителни науки и технологии в Държавния университет на Охайо, препоръчва новозакупени пластмасови кутии да се напълнят с вода и да се пуснат няколко цикъла в микровълновата фурна, за да се отделят полимерите от пластмасата във водата. Също така той съветва да се ползва само твърда пластмаса за готвене в микровълновата, всеки път един и същ съд и никога пластмасови торбички.
>>> 12 продукта, които не бива да поставяте в микровълновата фурна
Влияние на готвенето в микровълнова върху хранителните вещества
Изследване показва, че готвенето в микровълнова фурна всъщност не унищожава полезните вещества в храната, както се смяташе досега. При всякакъв вид приготвяне на продуктите се нарушава структурата на витамините и минералите. Специалистите, направили проучването, дори доказват, че микровълновите запазват в по-голям процент полезните вещества в храната, отколкото обичайното готвене.
Джеф Кълбъртсън е на мнение, че микровълновите фурни запазват хранителните вещества по-ефективно от всеки друг метод. По негови думи методите на нагряване, използвани за готвене на пара, при печене и пържене на въздух, унищожават повече полезни вещества, като нагряват храните отвън навътре. Чувствителните към топлина хранителни вещества са изключение. Тиаминът (В1) и витамин С са най-чувствителни.
Изследователите определят като мит твърденията, че храната, приготвена в микровълнова фурна, причинява рак. Според Хашмани електромагнитните вълни са твърде слаби и не са в състояние да йонизират никакъв материал в кожата или тялото. "Всичко, което могат да направят, е да вибрират и да го нагряват", казва той. Нейонизиращото лъчение, излъчвано при готвене в устройството, не е радиоактивно. То спира, когато готвенето спре. Не остава никакво лъчение и няма следи в храната от него.
Убива ли микровълновата печка бактериите
За да е безопасна храната след готвене и бактериите да са унищожени, тя трябва цялостно да е загрята. Недопечената храна може да доведе до хранителни заболявания. Изследвания показват, че микровълновите печки унищожават бактериите по същия начин, както другите методи на готвене без това да влияе на качеството на храната.
От друга страна, по-плътните и дебели храни не се затоплят равномерно в микровълновата и на някои места може да остане несготвена. Затова винаги се уверявайте, че храната е напълно готова. Също така ние не убиваме много бактерии, когато претопляме вечерята си например в микровълновата. Повечето хора я затоплят до степен, подходяща за консумация, а не толкова, че да унищожи евентуални вредни микроорганизми, които може да са се развили в нея.
Опасност от изгаряне
Когато водата заври при 100 градуса, кипенето води до образуването на въздушни мехурчета, които помагат на парата да излезе от течността. В микровълновата фурна затоплянето на водата не става на същия принцип. Там прегрети горещи точки над точката на кипене се натрупват на около 2,5 см под повърхността. Когато горещите точки се нарушат например от пакетче чай, може да се получи "изригване", което да провокира преливане на горещата точка. При тези температури течностите причиняват изгаряния на кожата.
>>> Затрудненото отваряне на микровълновите фурни предпазва децата от възможни тежки изгаряния
Храните също могат да причинят изгаряния. Но те не реагират еднакво на микровълновата печка - тези с непорести структури като месото или с различни слоеве като яйцето с неговия белтък и жълтък, няма да се нагряват равномерно. Това може да доведе до опасност, макар и рядко, от "експлозия" на храни.
Are Microwaves Dangerous?: https://www.everydayhealth.com/healthy-living/green-health/microwave-dangers-urban-myth-frightening-reality/
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- 12 продукта, които не бива да поставяте в микровълновата фурна
- Какво се случва, когато сложим метал в микровълновата?
- Изпробвайте 6 неочаквано практични ползи на микровълновата
- Приготвяне на храна в микровълнова: обща характеристика, полза и вреда
- Затрудненото отваряне на микровълновите фурни предпазва децата от възможни тежки изгаряния
- Бисквити в микровълнова
- Почистете микровълновата печка с портокал и лимон
- Карамелов сос в микровълнова
- Почистете микровълновата печка с оцет, вместо с препарати
- Чийзкейк с портокалов аромат в микровълнова
Коментари към Не микровълновата е вредна, а пластмасата, която нагряваме в нея