Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Любопитно Грижа от природата Сироп от черен бъз и други известни рецепти на Петър Димков

Сироп от черен бъз и други известни рецепти на Петър Димков

от 09 сеп 2013г., обновено на 15 сеп 2020г.
Редактор: Вероника Събова
Сироп от черен бъз и други известни рецепти на Петър Димков - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Растението бъз се използва от дълбока древност за лекуване на различни болести. Любопитното за него е, че е непридирчиво и човек може да не му обърне внимание, ако не е запознат с качествата, които притежава. Най-важното от тях е свойството му да подсилва защитните сили на организма, поради което се използва в сезона на настинките и грипа и като профилактично средство срещу рак.

Семейство Бъзови включва над 30 вида растения, разпространени почти в целия свят, но българският народен лечител Петър Димков предпочита черния бъз (Sambucus nigra), известен още и като свирчовина, защото клоните му имат мека сърцевина и могат да бъдат използвани за направата на свирки. Според него черният бъз е най-ценната българска билка поради богатото си съдържание на захари, дъбилни вещества, смоли, пектин, витамин С, витамини от група В, каротин, желязо, аминокиселини и валерианова, ябълчена и винена киселини.

Кой е Петър Димков?

Петър Иванов Димков е български офицер, а на по-късен етап – народен лечител и основоположник на ирисовата диагностика в България. Той е роден на 19 декември 1886 г. в София. Баща му Иван Хаджидимов е свещеник от село Горно Броди (дн. в Гърция), а майка му Екатерина Димкова, известна народна лечителка, го запознава с народната медицина в ранна детска възраст. Началното си образование получава в софийското училище "Денкоглу".

През 1899 г. заминава за Петербург, където завършва Военна академия. По време на учението си посещава и лекции по медицина, както и беседи по Тибетска медицина. Там се запознава и с трудовете на доктор Пекчели за ирисова диагностика, които пораждат интереса му към този начин за диагностициране, а материалът на М. Платен за природосъобразен живот и лекуване става негова настолна книга.

Петър Димков взима участие в Балканските войни (1912-1913) и Първата световна война (1914-1918), по време на които е раняван многократно. Именно тогава той открива способността си да лекува, спасявайки живота на голяма част от войниците, болни от холера.

След края на ПСВ се установява в София, където започва дейността си като народен лечител, а на по-късен етап от живота си се отдава напълно на билколечението и народната медицина, като лечебната му практика е изцяло безплатна.

Според Димков не трябва да се лекува само тялото, но и душата на човек, както и че няма нелечима болест.

Рецепти на Петър Димков

Следвайки примера на майка си, Петър Димков се посвещава на изучаване на лечебните растения, събиране на различни рецепти и тяхното доразвиване.

Рецепта на Петър Димков за сироп от черен бъз

Рецепта на Петър Димков за сироп от черен бъз

Необходими продукти:

  • 4 килограма бъз
  • 1 килограм захар

Начин на приготвяне:

Плодът е най-активната част на растението. Бере се в края на август, след което клонките и зелените плодове, които са отровни, се изхвърлят. Добре измитите зърна могат да се отделят с помощта на вилица. Продуктите се редят в стъклен съд на слоеве. Първият слой плодове трябва да е с дебелина 2 см, следва захар и отново плод. И така, докато мястото или продуктите свършат. Подредбата трябва да завърши със слой захар. Препоръчва се стъкленият съд да се покрие с марля. Съхранява се на светло и слънчево място за три седмици, след което плодовете се прецеждат през марля, като се внимава някое зрънце да не попадне в сиропа. Готовият продукт се налива в бутилки, но не до горе, тъй като процесът на ферментация продължава.

Начин на приложение:

  • Превенция на грип – сутрин по 1 супена лъжица на гладно.
  • Подсилване на имунната система – по една супена лъжица сутрин, обед и вечер на гладно.

Вино от черен бъз по рецепта на Петър Димков

Прецеденият за сиропа плод се изсипва в по-голям стъклен съд и се залива с вода (на един килограм плод – три литра вода). След 2-3 седмици се получава вкусно вино. Пие се по една винена чаша преди хранене три пъти на ден. Действа като сиропа.

Рецепта на Петър Димков за мармалад от черен бъз

Рецепта на Петър Димков за мармалад от бъз

За приготвянето на мармалад от бъз е необходимо първоначално плодът да се измие и пресова. Вари се на умерен огън до сгъстяване и се насипва в бурканчета още горещ.

Мармаладът, притежаващ всички благотворни въздействия на растението, се приема по една чаена лъжичка преди ядене. Той регулира храносмилателната и пикочно-половата системи. Също така действа антиканцерогенно.

Източник:

petardimkov.com, pixabay.com

Още по темата:
  • Рецептата на лечителя Петър Димков за лечение на киста на яйчника Рецептата на лечителя Петър Димков за лечение на киста на яйчника
  • Рецептата за профилактика на диабет на народния лечител Петър Димков Рецептата за профилактика на диабет на народния лечител Петър Димков
  • "Глобалната" рецепта на народния лечител Петър Димков "Глобалната" рецепта на народния лечител Петър Димков
  • Черен бъз – най-ценната билка в България Черен бъз – най-ценната билка в България
4.1/5 23 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ЧАЙ ФИЛТЪР ЧЕРЕН БЪЗ * 16 БИЛЕК
4.60лв. / 2.35 €

ЧАЙ ФИЛТЪР ЧЕРЕН БЪЗ * 16 БИЛЕК

ИМУНО БИМБИ концентрирана течност 200 мл НАТУРФАРМА
32.10лв. / 16.41 €

ИМУНО БИМБИ концентрирана течност 200 мл НАТУРФАРМА

МАГНАЛАБС МАГНАСЕПТ ЕВКАЛИПТ пастили * 12
12.50лв. / 6.39 €

МАГНАЛАБС МАГНАСЕПТ ЕВКАЛИПТ пастили * 12

БИЛКОВИТА БИЛКОВА СМЕС ПРИ ПСОРИАЗИС 190 г
15.00лв. / 7.67 €

БИЛКОВИТА БИЛКОВА СМЕС ПРИ ПСОРИАЗИС 190 г

БРОНХИ ХЕРБАЛ МИКС сироп 150 мл НИКСЕН
8.30лв. / 4.24 €

БРОНХИ ХЕРБАЛ МИКС сироп 150 мл НИКСЕН

СИНУВИТАЛ солуцио 50 мл МИРТА МЕДИКУС
15.20лв. / 7.77 €

СИНУВИТАЛ солуцио 50 мл МИРТА МЕДИКУС

Коментари към Сироп от черен бъз и други известни рецепти на Петър Димков

От сайта (1)
Напиши коментар 1 коментар
  1. кремалин 
    на 31 August 2014 в 10:40
    Д-р Георги Гайдурков Пътят към здравето Към съдържанието НАЧАЛО ЗА МЕН НАТУРАЛНА ХИГИЕНА ЛЕЧЕНИЕ КНИГИ ПУБЛИКАЦИИ ВЕСТНИК САНИТАС ГАЛЕРИЯ КОНТАКТИ ГОСТУВАНЕ В ПРЕДАВАНЕТО „НА КАФЕ“ СЕМИНАРИ БЪЗ Вашият коментар Три са растящите в България видове бъз. От тях главно два се използват от човека. Единият е черният бъз – Sambucus nigra. Той е дървовиден. Затова и латинското прилагателно за черен “nigra” е от женски род, тъй като древните римляни са вярвали, че дърветата са същества от женски пол. Това популярно дърво или разклонен храст, масово растящо в България особено по влажни места, ни е познато най-вече със съцветията си, появяващи се през май-юни и използвани за приготвяне на прословутата „бъзонада”- изкиснати цветове и захар. С лечебни качества обаче, известни от народната медицина и описани от наши изтъкнати природолечители, е натоварен най-вече другият вид бъз – Sambucus ebulus. Т.е. за профилактика и лечение е препоръчително да използвате не черния бъз, с който често се бърка, а тревистия бъз наричан още бъзак. Той за разлика от първия е тревисто растение – през есента и зимата надземната част умира и напролет израстват нови невдървеняващи стъбла. Цъфти по-късно – през юли-август с по-бели от другия бъз цветове и връзва също така тъмно–черни плодчета през октомври. Ще го разпознаете още по щръкналите нагоре съплодия, за разлика от тези на дървесния, които са увиснали надолу. Макар да се използват всички анатомични части и от двете растения, лековитите свойства са съсредоточени в завършващата природния цикъл част – плодовете. Те съдържат много витамини, вкл. вит. С, минерали, захари, пектин и др., които са полезни, но са срещани и при всички други плодове. Специфичната лечебна сила не е в тях, а в характерните за бъзака антоцианини – багрилни вещества, даващи тъмния червено-виолетов цвят на сока от плода. Два от тях са силно отровни – самбуцин и самбунигрин. Всъщност цялото растение е отровно, за да се предпази от тревопасните и само в много узрелите плодове съдържанието на тези токсини рязко пада, за да могат животните да ги ядат и разнасят семената. В наличието на отровата обаче е тайната и диалектиката на природата. Отровата и лекарството се различават единствено по дозата – това, което не ни убива ни прави по-силни! Годни за употреба са много узрелите пред оронване плодове. От непоносимо горчиви поради отровите, в процеса на узряване те стават сладникаво-блудкави с леко неприятен привкус – не можеш да изядеш повече от една малка шепичка – това е мярката на природата. Известни са със своите лечебни качества най-вече като имуномодулатори, антиоксиданти, както и със силните си атнимикробни свойства. Полезни са като детоксикатори при чернодробна цироза и заболявания на стомашно-чревния тракт, дори при рак. Единственото противопоказание е надвишаването на дозата. При чувствителни хора и деца се дават само по 2-3 зрънца дневно. Най-подходящата форма за употреба, която максимално запазва лечебните качества са сушените плодчета, като дозата е 10 до 20 зр. дневно на гладно особено през есенно-зимния сезон. Пролетта и лятото е препоръчително да се прави почивка, макар, че по индикации могат да се ползват и тогава. Други рецепти за бъзак: 1 кг. свежи добре узрели плодове или 300 г. сушени, 1 кг. захар.1 л. вода. Смесват се заедно или се реди един пласт плод и един пласт захар. След 10-14 дни лагеруване сместа е готова. В други варианти сместта може да се прецежда и се ползва само сиропът. Дозата е 1 ч. л. на гладно. About these ads

СТАТИЯТА е свързана към

  • Грижа от природата
  • Сироп от черен бъз - полезни свойства и приготвяне у дома
  • Рецептата на лечителя Петър Димков за лечение на киста на яйчника
  • Рецептата за профилактика на диабет на народния лечител Петър Димков
  • Черен бъз, Свирчовина, Драмбъз, Селешник, Мимер
  • Черен бъз – най-ценната билка в България
  • 4-дневна разтоварваща диета на Петър Димков
  • Правете "възкресяващ" ставите компрес с моркови по рецепта на Петър Димков
  • Черен бъз – състав, употреба и противопоказания
  • "Глобалната" рецепта на народния лечител Петър Димков
  • Облекчете главоболието и телесните травми с бамя по рецепта на Петър Димков
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Доц. Гефен: Суперейджърите са хора над 80 години с мозък като бръсначДоц. Гефен: Суперейджърите са хора над 80 години с мозък като бръснач

Доц. Гефен: Суперейджърите са хора над 80 години с мозък като бръснач

от 11 авг 2025г.Прочети повече
Кога се налага хемодиализа?Кога се налага хемодиализа?

Кога се налага хемодиализа?

от 09 авг 2025г.Прочети повече
Клиники без лиценз застрашават здравето на жените във ВеликобританияКлиники без лиценз застрашават здравето на жените във Великобритания

Клиники без лиценз застрашават здравето на жените във Великобритания

от 08 авг 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Преглед при лекар, рецепти, лечение - по време на почивка

преди 26 дни, 1 час и 54 мин.

Къде изчезна пробиотикът Вивомикс?

преди 31 дни, 5 часа и 16 мин.
Всички

АНКЕТА

Да се увеличи ли потребителската такса за здравноосигурените лица

Виж резултатите
Още интересни публикации
Черен бъз, Свирчовина, Драмбъз, Селешник, Мимер Черен бъз, Свирчовина, Драмбъз, Селешник, Мимер

Черен бъз, Свирчовина, Драмбъз, Селешник, Мимер

от 20 март 2024г. Прочети повече
Сироп от черен бъз - полезни свойства и приготвяне у дома Сироп от черен бъз - полезни свойства и приготвяне у дома

Сироп от черен бъз - полезни свойства и приготвяне у дома

от 12 дек 2022г. Прочети повече
Черен бъз – състав, употреба и противопоказания Черен бъз – състав, употреба и противопоказания

Черен бъз – състав, употреба и противопоказания

от 10 сеп 2020г. Прочети повече
Черен бъз – най-добрата билка срещу зимни болести и отслабен имунитет! Черен бъз – най-добрата билка срещу зимни болести и отслабен имунитет!

Черен бъз – най-добрата билка срещу зимни болести и отслабен имунитет!

от 11 окт 2019г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПАСТА ЗА ЗЪБИ АКВАФРЕШ WHITE RENEW LONG LASTING 75 мл

ПАСТА ЗА ЗЪБИ АКВАФРЕШ НАТУРАЛС МИНТ КЛИЙН 75 мл

ПРОЛАКТОН ФОРТЕ капсули * 20

ЛАДРОМЕ БИО РИЦИНОВО МАСЛО 100 мл

ОЛИМП ЛАБС ГОЛД DHA капсули * 30

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

БУСТРИКС ВАКСИНА 0.5 мл инжекционна суспензия в предварително напълнена спринцовка

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 11 авг 2025г. в 15:06:17

МАГНЕЗИЙ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 60 УЕБЪР НАТУРАЛС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 11 авг 2025г. в 15:03:51

ДУКСЕТ капсули 30 мг * 28 НОБЕЛ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 11 авг 2025г. в 15:01:09

РИХТЕР САЙКЪЛ БАЛАНС саше * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 11 авг 2025г. в 14:58:35

КИТАЙСКИ ЧАЙ ЗА ОТСЛАБВАНЕ ФИЛТЪР * 30 SANYE

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 11 авг 2025г. в 14:50:23
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival