Умерената консумация на шоколад по време на бременността е от полза за растежа и развитието на плода

Консумацията на няколко парченца шоколад на ден по време на бременност може да бъде от полза за растежа и развитието на плода. До това заключение стигат изследователи от Университета „Лавал“ в Квебек, Канада.
Резултатите от проучването вероятно са горещо приветствани от бъдещите майки, като се има предвид дългия списък с храни, които жените трябва да избягват по време на бременност. Докато самият шоколад, за щастие, отсъства от този списък, на бременните жени се препоръчва да не прекаляват с вкусното лакомство поради съдържанието на мазнини, захар и кофеин.
Има много ползи обаче от умерената консумация на шоколад. Какаовото изкушение съдържа флаваноли – вид флавоноиди, които са свързани с понижен риск от сърдечносъдови проблеми и по-нисък холестерол. Любопитен факт е, че колкото по-тъмен е шоколадът, толкова по-голямо количество флаваноли съдържа.
Предишни проучвания също предполагат, че умерената консумация на шоколад по време на бременност може да понижи риска от прееклампсия, при която кръвоснабдяването на плода е намалено поради високото кръвно налягане на майката.
Д-р Емануел Буджолд от Университета „Лавал“ отбелязва, че резултатите от изследванията, оценяващи връзката между приема на шоколад и развитието на прееклампсия, са противоречиви, което подтиква него и колегите му да проучат обстойно ползите от консумацията на какаовия продукт за развитието на плода.
Независимо от съдържанието на флаваноли, шоколадът носи ползи за плода
В настоящото проучване взимат участие 129 бременни жени между 11 и 14 гестационна седмица. В началото и в края на изследването всички участници са подложени на доплерово изследване, което се прилага за оценка на кръвотока на маточните артерии и при наличието прееклампсия, хипертония и други възможни усложнения по време на бременността.
За целите на проучването жените са разделени на случаен принцип на две групи. Първата група консумира шоколад, богат на флавоноиди, в продължение на три месеца, а втората такъв с малко количество от полезните растителни метаболити.
Екипът установява, че няма разлики в риска от развитие на прееклампсия и гестационна хипертония, както и в теглото на бебето при раждане сред жените от двете групи. Изследователите обаче отчитат значително подобрение в резултатите от изследванията, което предполага, че благоприятният ефект от консумацията на шоколад върху растежа и развитието на плода не се дължи единствено на съдържанието на флаваноли.
Изводът от изследването е, че умерената консумация на шоколад влияе благоприятно както на майката, така и на плода. Също така сладкото изкушение подобрява кръвообращението в плацентата и матката, като стимулира развитието на плода.
Консумацията на шоколад намалява ли риска от прееклампсия?
„Резултатите на нашето проучване не доказват напълно, че умерената консумация на шоколад понижава риска от прееклампсия, тъй като по време на изследването не беше сформирана група, включваща жени, които не консумират шоколад.“, коментира д-р Буджолд.
Предишни епидемиологични проучвания, включително и настоящото, показват, че умерената консумация на шоколад по време на бременност може да помогне за подобряване на функцията на плацентата и за нормалното развитие на плода.
Според изследователите от Университета „Лавел“ следващата стъпка пред екипа е провеждането на голямо рандомизирано контролно проучване, което да определи дали приемът на шоколад от бременни жени може да намали риска от прееклампсия и други свързани с бременността хипертонични разстройства.
medicalnewstoday.com, freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
АЛДА АРОМАТИЗАТОР ШОКОЛАД 100 мл
ПРЕГНАКО ПРОТЕИН ЗА СЛЕД РАЖДАНЕ С КАКАО И ВКУС НА ШОКОЛАД 300 г
ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД И ЧЕРЕША 350 мл
НЕЙЧЪРС ЕЙД КОЛАГЕНОВ ШЕЙК ШОКОЛАД 8000 мг на прах 225 г
ШОКОЛАД КОМФОРТ СЪС СЛАБИТЕЛНО ДЕЙСТВИЕ 20 г
ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД 350 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Бременност и майчинство
- Бременност
- Кошмарът, наречен аденомиоза: „Раждах 85 часа заради усложнения“
- Ето как да направите тест за бременност с обикновена захар
- Промени в организма на майката по време на бременността
- Шоколадов ганаш - перфектната глазура!
- Крем-десерт с маскарпоне и бисквитки в шоколад
- Лесен шоколадов кекс с масло
- Забранените храни по време на бременност
- Разберете дали сте бременна, като си направите тест с йод
- Шоколадови кексчета с пълнеж от извара
Коментари към Умерената консумация на шоколад по време на бременността е от полза за растежа и развитието на плода