Умерената консумация на шоколад по време на бременността е от полза за растежа и развитието на плода
Консумацията на няколко парченца шоколад на ден по време на бременност може да бъде от полза за растежа и развитието на плода. До това заключение стигат изследователи от Университета „Лавал“ в Квебек, Канада.
Резултатите от проучването вероятно са горещо приветствани от бъдещите майки, като се има предвид дългия списък с храни, които жените трябва да избягват по време на бременност. Докато самият шоколад, за щастие, отсъства от този списък, на бременните жени се препоръчва да не прекаляват с вкусното лакомство поради съдържанието на мазнини, захар и кофеин.
Има много ползи обаче от умерената консумация на шоколад. Какаовото изкушение съдържа флаваноли – вид флавоноиди, които са свързани с понижен риск от сърдечносъдови проблеми и по-нисък холестерол. Любопитен факт е, че колкото по-тъмен е шоколадът, толкова по-голямо количество флаваноли съдържа.
Предишни проучвания също предполагат, че умерената консумация на шоколад по време на бременност може да понижи риска от прееклампсия, при която кръвоснабдяването на плода е намалено поради високото кръвно налягане на майката.
Д-р Емануел Буджолд от Университета „Лавал“ отбелязва, че резултатите от изследванията, оценяващи връзката между приема на шоколад и развитието на прееклампсия, са противоречиви, което подтиква него и колегите му да проучат обстойно ползите от консумацията на какаовия продукт за развитието на плода.
Независимо от съдържанието на флаваноли, шоколадът носи ползи за плода
В настоящото проучване взимат участие 129 бременни жени между 11 и 14 гестационна седмица. В началото и в края на изследването всички участници са подложени на доплерово изследване, което се прилага за оценка на кръвотока на маточните артерии и при наличието прееклампсия, хипертония и други възможни усложнения по време на бременността.
За целите на проучването жените са разделени на случаен принцип на две групи. Първата група консумира шоколад, богат на флавоноиди, в продължение на три месеца, а втората такъв с малко количество от полезните растителни метаболити.
Екипът установява, че няма разлики в риска от развитие на прееклампсия и гестационна хипертония, както и в теглото на бебето при раждане сред жените от двете групи. Изследователите обаче отчитат значително подобрение в резултатите от изследванията, което предполага, че благоприятният ефект от консумацията на шоколад върху растежа и развитието на плода не се дължи единствено на съдържанието на флаваноли.
Изводът от изследването е, че умерената консумация на шоколад влияе благоприятно както на майката, така и на плода. Също така сладкото изкушение подобрява кръвообращението в плацентата и матката, като стимулира развитието на плода.
Консумацията на шоколад намалява ли риска от прееклампсия?
„Резултатите на нашето проучване не доказват напълно, че умерената консумация на шоколад понижава риска от прееклампсия, тъй като по време на изследването не беше сформирана група, включваща жени, които не консумират шоколад.“, коментира д-р Буджолд.
Предишни епидемиологични проучвания, включително и настоящото, показват, че умерената консумация на шоколад по време на бременност може да помогне за подобряване на функцията на плацентата и за нормалното развитие на плода.
Според изследователите от Университета „Лавел“ следващата стъпка пред екипа е провеждането на голямо рандомизирано контролно проучване, което да определи дали приемът на шоколад от бременни жени може да намали риска от прееклампсия и други свързани с бременността хипертонични разстройства.
medicalnewstoday.com, freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СИЙСТАРС ЕКСФОЛИРАЩ ГЕЛ ЗА ЛИЦЕ ШОКОЛАД С ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА 220 мл
СИЙСТАРС ПОДХРАНВАЩА МАСКА ЗА ЛИЦЕ С ШОКОЛАД И ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА 80 мл
НовОСТРОВИТ CREAMETTO ШОКОЛАД 350 г
ПЮР НУТРИШЪН БАР XL С ШОКОЛАД 80 г
ОРГАНИК ШОП СКРАБ ЗА ТЯЛО БЕЛГИЙСКИ ШОКОЛАД 250 мл
СИЙСТАРС РЕГЕНЕРИРАЩ НОЩЕН КРЕМ ШОКОЛАД С ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА 50 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Бременност и майчинство
- Преслава Велкова: Ръчният шоколад If You говори вместо вас
- Бременност
- Средства против гадене и повръщане при бременност
- Лечение на настинка и грип при бременни
- Установяване на бременност с домашни средства
- Антибиотици по време на бременност
- Лечение при токсоплазмоза
- Лечение на хемороиди при бременност
- Кои билки може да предотвратят нежеланата бременност
- Лечебни мерки при плацента превия (ниска плацента)
Коментари към Умерената консумация на шоколад по време на бременността е от полза за растежа и развитието на плода